Skip navigation

Köszöntő

Kedves Diákok!

Virtuális sétára invitálunk benneteket, amely során megismerhetitek Éhen Gyula (1853-1932) polgármester századfordulós modern városát. Utunk a vasútállomástól indul és az egykor, a Széchenyi (ma Berzsenyi) téren állt színháznál végződik. A „városnézés” során utazunk omnibuszon, villamoson, automobilon és persze közlekedünk majd gyalog is. Útba ejtjük a fontosabb épületeket, megismerkedünk néhány jelentősebb személlyel, akik ebben a korszakban szerepet játszottak a város fejlődésében. (A tananyagban tizenkét személy életrajzát olvashatod el a hozzájuk tartozó linkekre kattintva. A nevek mellett szereplő dátum a születési és halálozási évet mutatja.)

Feladat

Tanulmányozd át Szombathely város 1904. évi térképét, hogy a „séta” során ismerősek legyenek az utcák, terek, épületek nevei! Az oktatási tartalomban a közterületek elnevezéseit az 1910-es éveknek megfelelően használjuk.

Olvasnivaló

Melega Miklós: A modern város születése : Szombathely infrastrukturális fejlődése a dualizmus korában. Szombathely. Vas Megyei Levéltár, 2012. 479 o.
Online elérés


Tangl Balázs: A modern város : Szombathely történelmi reprezentációja és helyi identitása a századfordulón. Vasi Szemle. 2017. 3. sz. 259-276. o.
Online elérés