Vakbarát változat |
Betűméret

Mellékalakok főszerepben | Könyvhódító 2021 Eredmények

A Berzsenyi Dániel Könyvtár 2022. január 19-én 18.00 órától online tartotta a Könyvhódító 2021Mellékalakok főszerepben díjkiosztójátDr. Baráthné Molnár Mónika könyvtárigazgató köszöntője, bevezetője és a zsűritagok néhány szavas értékelése után hirdették ki a nyerteseket.

A könyvtár 2021-ben hetedik alkalommal tette közzé a Könyvhódító elnevezésű olvasásnépszerűsítő pályázatát, amelynek keretében kalandozásra hívták a 14-25 év közötti irodalomszerető fiatalokat. A cél az volt, hogy egy előre megadott könyvlistából a pályázó a kiválasztott mű egy részletét az egyik mellékszereplő szemszögéből alkossa újra blog formátumban. A listában többek között olyan klasszikus művek, mesék, népszerű ifjúsági történetek is megtalálhatóak voltak, mint például az Alice Csodaországban, a Hófehérke és a hét törpe, A Pál utcai fiúk, a Harry Potter és a Trónok harca sorozat, vagy épp A Mester és Margarita.

A kiírással kapcsolatban több megkeresést is kaptak a szervezők, amely szerint a kért feladatot novella formában dolgozták volna fel a diákok. A zsűrivel való egyeztetést követően ezen pályamunkákat is elfogadták.

44 pályázó 51 pályamunkát küldött be, határon túlról is érkeztek írások. Legtöbben a Harry Potter univerzumban merültek el, de szép számmal érkezett a Hófehérke és a hét törpe és A Pál utcai fiúk mellékkaraktereiről készült pályamunka is.

A szakértő zsűri – dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész, egyetemi docens; Boór Andrea könyves vlogger (Andi kis könyves világa); Varga Bence irodalomtanár, a Zaporozsec együttes frontembere – december közepén online megbeszélések keretében értékelte a pályamunkákat, két korosztályban összesen 16 díjat ítéltek meg.


Eredményhirdetés

14-18 éves korosztály díjazottjai:

Különdíjak:

19-25 éves korosztály díjazottjai:

Különdíjak:

A díjazott pályaművek a nevekre kattintva olvashatóak.

2022. január 20.