Vakbarát változat |
Betűméret

Mellékalakok főszerepben | Könyvhódító 2021

A szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár országos kreatív írópályázatot hirdet a 14–25 éves korosztály számára.

A pályázattal könyvtárunk 2021-ben immár hetedik alkalommal hirdeti meg a Könyvhódító elnevezésű olvasásnépszerűsítő programját, melynek keretében kalandozásra hívja az irodalom szerelmeseit. Várjuk olyan fiatal alkotók jelentkezését, akik örömmel tennék próbára képzeletüket, kreativitásukat, íráskészségüket, videokészítési tudásukat!

A felhívás célja, hogy a kapcsolódó könyvlistából a pályázó a kiválasztott mű egy részletét az egyik mellékszereplő szemszögéből alkossa újra. A történet környezete és ideje szabadon értelmezhető.

Az átirat formája: naplóbejegyzés (blog) vagy videonapló (vlog).  
 • A naplóbejegyezés (blog): minimum 2, maximum 5 A/4-es oldalból állhat (Times New Roman betűtípus, 12-es betűnagyság, maximum 1,5-es sorköz – Word formátum). A szöveget blogbejegyzés-szerűen formázza meg: használhat képeket, linkeket, kiemeléseket.
 • A videonapló (vlog): minimum 1, maximum 5 perces lehet (mp4 formátum – nagyméretű fájl esetén javasolt a www.filemail.com használata).
Egy pályázó maximum 3 pályaművel nevezhet.

Választható művek:
 1. Jakob Grimm – Wilhelm Grimm: Hófehérke és a hét törpe
 2. Lewis Carroll: Alice Csodaországban
 3. L. Frank Baum: Óz, a csodák csodája
 4. Rudyard Kipling: A dzsungel könyve
 5. Daniel Defoe: Robinson Crusoe
 6. Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk
 7. Neil Gaiman: Csillagpor
 8. Philip Pullmann: Az Úr Sötét Anyagai-sorozat
 9. J. K. Rowling: Harry Potter-sorozat
 10. Suzanne Collins: Az éhezők viadala trilógia
 11. J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura-trilógia
 12. George R. R. Martin: A tűz és jég dala-sorozat
 13. Andrzej Sapkowski: Vaják-sorozat
 14. Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes emlékiratai
 15. F. Scott Fitzgerald: A nagy Gatsby
 16. Bram Stoker: Drakula
 17. George Orwell: Állatfarm
 18. Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita
A beérkezett pályamunkákat szakértők bevonásával kategóriánként (műfaj és a beérkezett pályamunkák mennyiségétől függően életkor alapján) értékeljük. A zsűri első, második és harmadik helyért járó díjakat, valamint különdíjakat oszt ki.

A bírálatnál előnyt élvez a saját fantáziavilág, egyéni kifejezőkészség, továbbá ha a pályázó a kiválasztott mellékszereplő megjelenítésére egyéb hangulatteremtő eszközöket is alkalmaz (pl.: öltözet, jelmez, környezet). Elvárás, hogy a már meglévő adaptációhoz (filmváltozat, képregény, animáció, videójáték) és könyvillusztrációhoz képest újat alkosson a szerző!
 
Pályázati menetrend:
 • A pályaművek beküldési határideje: 2021. november 3. (szerda)
  Az elkészült alkotásokat és a jelentkezési lapot a konyvhoditobdk@gmail.com e-mail-címre várjuk! A jelentkezési lap és a hozzájárulási nyilatkozat a könyvtár honlapjáról tölthető le.
 • Zsűrizés: 2021. november
 • Eredményhirdetés: 2022. január 20.
 
A felkészüléshez ajánljuk:
A pályázatról felvilágosítás kérhető:
 

Hogyan írjunk? | Dr. Fűzfa Balázs online előadása 

Könyvhódító pályázatunk megvalósításához Dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész Hogyan írjunk? című online előadása ad inspirációt. A 45 perces videóban segítséget nyújt az irodalmi művek értő olvasásához, beavat az átírás rejtelmeibe, melyekre irodalmi példákat is hoz. Nem csak a pályázaton résztvevőnek ajánljuk!
 


5 szívemnek kedves mellékszereplő | Andi kis könyves világa

A több mint öt éve működő Andi kis könyves világa booktube csatorna is hírt adott pályázatunkról. Andi kedvenc mellékszereplőiről beszél és néhány tippet is ad a pályázat megvalósításához.
 
 

2021. március 30.