Vakbarát változat |
Betűméret

Forrás 2015. 7-8. szám

A latin eredetű migráció szó költözést, lakhelyváltoztatást jelent. Az első hallásra ártalmatlannak tűnő kifejezés napjainkra súlyos problémák hordozójává, okává és okozatává vált, nemcsak más európai országokban, de hazánkban is.

A Forrás című folyóirat 2015 júliusában megjelent tematikus dupla száma erre a jelenségre fókuszál, jóllehet szerkesztése kezdetén még a közreműködők sem sejtették, mennyire aktuális lesz a kérdés a megjelenés idején. A tanulmányok válogatásakor a szerkesztők három nagy egységben gondolkodtak.

migráció elméletéről és okairól Gyáni Gábor ír kitérve a modernizáció és a nemzetté válás kapcsolódó folyamatára. A 20. századi migrációtörténet témakörében Mayer János és Tóth Ágnes a második világháború után kitelepített németek sorsával foglalkozik, míg Gyarmati György a rendszerváltás előtti években Romániából Magyarországra menekülő határon túli magyarok viszontagságait ismerteti. Ferov Jakab tanulmánya a Mohácson élő magyarok, németek, sokácok és szerbek egymásra ható kultúráját, a kultúraátadás sajátosságait mutatja be. Melegh Attila népességkutatóként ad interjút a migráció történetével, makro- és mikroszintjével, okaival kapcsolatban, Szeitl Blanka pedig a migráció témájához kapcsolódó legújabb adatokat felhasználva tesz összegzést. Az egyéni sorsokat bemutató interjúk során többek között megszólalt az Izraelbe emigrált holokauszt-túlélő Hirschmann György, a Nagyváradról Budapestre áttelepült Szakáli István Loránd, az 1956-os események után sportolói karrierjében ellehetetlenített, végül Dél-Afrikába távozó Törös Károly, és az Angliában au pairként szerencsét próbáló, végül tanárként megállapodó Cseh Zsuzsanna. Olvashatunk gondolatokat külföldről hazatérőtől, gyermekét elengedőtől, Magyarországra érkező Nyugat-európaitól s országon belül munka után vándorlótól.

Aki szeretne a néhány perces híradásokon túl látni, a migráció és a jelenségre adott válaszok sokszínűségéről meggyőződni, vegye kézbe a Forrás új számát, amely megtalálható a Berzsenyi Dániel Könyvtár olvasótermében.

 

Ajánlja: Bozzai Judit