Vakbarát változat |
Betűméret

BBC History

A Kossuth Kiadó alapos piackutatás után öt éve döntött úgy, hogy megjelenteti magyarul a világ egyik legolvasottabb történelmi magazinját. A Nagy-Britanniában 2000 óta megjelenő lap alcímében is vállaltan világtörténelmi témájú. Az angolszász stílus jellemző rá: neves történészek, a világ leghíresebb egyetemeinek tanárai dolgoznak fel egy-egy témát az olvasók számára úgy, hogy a történeteket a hétköznapi élet tükrében jelenítik meg.  Hasonlóan a Rubicon és a História című lapokhoz, a történelem legújabb eredményeinek széles körű megismertetésére vállalkozik. Tematikájában felerészben az eredeti kiadásból átvett fordításokat tartalmaz, sokszor olyan tartalommal, amelynek nincs még magyar szakirodalma. Szakszerű, adataiban megbízható tanulmányokat olvashatunk képekkel, térképekkel, ábrákkal illusztrálva.

Visszatérő rovatok: Fókuszban – Társadalomtörténet – Múzeum- Tallózó – Vélemény – Visszanéző – Koronatanú – Rejtélyes történelem - Ki gondolná?

A májusi számban Dzsingisz kánról, minden idők legnagyobb hadászati újítójáról olvashatunk Frank McLynn tollából. Salát Gergely a mongolok keleti terjeszkedésének főbb állomásait idézi fel. Nyári Krisztián Kozma Lászlóról, az első magyarországi digitális számítógép konstruktőréről rajzol portrét. A borravaló már a 19. században is sok gondot okozott – derül ki a Társadalomtörténet rovat írásából.

A gazdagon illusztrált, olvasmányos havilap legfrissebb számát az érdeklődők az első emeleti hírlapolvasóban találják.

 

Ajánlja: Horváthné Kupi Ildikó