Vakbarát változat |
Betűméret

Szépirodalmi Figyelő

A 2002-ben indult irodalmi, kritikai, szemléző folyóirat kéthavonta jelenik meg. Célja a magyar nyelvű szépirodalmi kínálat bemutatása – ehhez ötven folyóiratból válogatnak, illetve saját készítésű rovataikban irodalomkritikai szempontból alapos, olvasmányos írásokat közölnek.

A lap hat rovatból épül fel. A Szemle két hónapra visszamenőleg a kortárs magyar nyelvű folyóiratok szépirodalmi anyagából válogat.

Minden lapszámban megtalálható egy tematikus rovat (pl.: Ady Endre, Katalónia, szabadkőművesség) melyhez több író – többféle témával kapcsolódik.
Állandó rovat a Képregény, ahol irodalmi, művészeti témájú rövid műveket, részleteket közölnek magyar alkotóktól.

A kritika rovatban mindig hat kötetről olvashatunk ismertetőt, véleményt. Ezek verseskötetek, szépirodalmi művek, de egyéb zsánerek határán mozgó könyvek is bekerülhetnek, jó példa erre a 2017. 5. számban megjelent Veres Attila Odakint sötétebb weird fiction regénye. 

A lapszámok végén található a repertórium, amely a megelőző két hónap magyar szépirodalmi megjelenéseinek jegyzékét nyújtja. A Szépirodalmi Figyelő által szemlézett, nyomtatott folyóiratokban megjelent alkotások listáját találjuk meg ebben, megjelenési hellyel együtt. Ez főként akkor hasznos, amikor egy szerző kötetben még meg nem megjelent műveit szeretnénk tanulmányozni.

Ajánlom ezt a folyóiratot az irodalomszerető olvasóknak, akik szeretnek tájékozódni az aktuális, magyar irodalmi életről. A legfrissebb számot az érdeklődők a második emeleti olvasóteremben találják.

Ajánlja: Waldinger Dóra