Berzsenyi Dániel Könyvtár akadálymentesített portál

Navigáció:

Betűméret beállítása:

Színbeállítás:

Életünk 2018. 4. szám

 

Geszler Mária keramikus 1941-ben született Budapesten. Művészeti tanulmányait 1960-1965 között a Magyar Iparművészeti Főiskolán végezte. A főiskolai tanulmányait követően Magyarszombatfán, majd Szombathelyen telepedett le. Számos hazai és neves külföldi műhely biztosított helyszínt a magyar népművészeti és a keleti kultúra stílusjegyein osztozó remekművei nagyközönség előtti reprezentálásának. Az idehaza és külhonban elnyert díjak is mutatják, mennyire értékes és megkérdőjelezhetetlen művészete.

Érzelmi váltásait jól tükrözik az általa kreált figurák. Kiindulási pontjuk valamiféle önportré, valami személyes attraktivitás, amely elnyeri a maga kerámia-mivoltát.

– így vélekedik Péntek Imre költő, újságíró a 2018-ban Kossuth-díjat elnyerő művésznő alkotásairól.

Weiner Sennyei Tibor költő, író, műfordító Békássy Ferenc összes műveit tartalmazó hiánypótló kötete 2010-ben jelent meg. Az április lapszámban egy újabb különlegesség olvasható a szerző tollából, Békássy Ferenc és Végh Gyula barátságát bemutató esszé, melynek végén részletet közölnek Végh Gyula emlékiratából.

Veress Zsuzsanna író izgalmas folytatásos regényét a 2018/1-es számban indította el, a címet adó Tercio de la muerte a bikaviadalok hátborzongató húsz percének harmadik harmadát jelenti, amikor is a matador üdvözli az elnököt és engedélyt kér az állat kivégzésére. A „Cortés-ügy” középpontjában egy torreádor rejtélyes halála áll, melynek felgöngyölítését kísérhetjük nyomon hónapról hónapra.

Horváth Júlia Borbála Anyádat! című novelláskötete 2018-ban jelent meg. A húsz vitatott női sorsot bemutató kötetből két fejezetet olvashatnak az Életünk oldalain. A novellák mindegyikét áthatja az írónő sajátos hipotézise, miszerint a tanulás, az anyagi előrehaladás, a függetlenség mégsem tette olyan mértékben elégedetté a nőket, ahogy azt korábban remélték.

Menü