Vakbarát változat |
Betűméret

Hercegnők éjszakája

Jelzet: DVD 4714

Julian Jarrold (Jane Austen magánélete, Utolsó látogatás) rendezte film valós eseményeken alapszik, bár kiszínezve mutatja be Erzsébet és Margit hercegnő egy éjszakáját. 1945. május 8-án egész London az utcákon, bárokban és hotelekben ünnepelte, hogy Európában véget ért a II. világháború.
Erzsébet, húga Margit nyomására engedélyt kér és kap szüleitől, hogy ők is részt vehessenek az ünnepségeken.

Természetesen megfelelő kísérőket is kapnak maguk mellé, és édesanyjuk megszervezi a programjukat. Ám Margit hercegnő nagyon gyorsan elkeveredik Erzsébet és kísérőik mellől, ezért nővérének – a leendő trónörökösnek egyedül kell a nyomába erednie. Első alkalommal száll buszra, keveredik ez a közemberek között. Hamar egy segítőre is akad, egy kimenőjén lévő pilóta személyében.
Erzsébet megtapasztalja milyen alattvalói élete, milyen veszélyeket rejt egy fiatal lány számára az éjszaka. Szerencsére Jack, a pilóta mindig épp időben keveredik vissza mellé.
Margit eközben szintén kiveszi a részét a bulizásból, egyik kísérőtől a másikig sodródik. Humoros jelenetekben is bővelkednek kalandjai, főleg amikor olyan helyre sétál be, ahonnan más talán nem távozna épségben.

A film nem csak az ünneplés éjszakáját eleveníti fel, hanem az angol köznép érzéseit a háborúval, ill. a királyi családdal kapcsolatban. Erzsébet életének nehézségeit is felvillantja, akit köt a sorsa, az öröklés – hiába találkozik egy jóképű pilótával, aki izgalmat hoz az életébe, nem folytathatja vele a kapcsolatát. Őt várja egy megfelelő házasság és a trón.
Könnyed kikapcsolódást nyújt ez a film, ami alapjaiban kapcsolódik a nemrég elhunyt II. Erzsébet királynő életéhez.

A valóságban a hercegnők több kísérő, katonatiszt társaságában, álcázva magukat vegyültek el a tömegben.

Ajánlja: Waldinger Dóra

 Hercegnők éjszakája
(2015) on IMDb  
 
 

2022. szeptember 22.