Vakbarát változat |
Betűméret

Villamosnap

2022. szeptember 23. 16:00

125 évvel ezelőtt, 1897. június 4-én kezdte meg működését a szombathelyi villamosvasút. Terveit Kliegl József mérnök, a kocsikat a neuhauseni vagongyár készítette. A villamosvasút a Vasvármegyei Elektromos Művek Részvénytársaság kebelében működött. A járművek kezdetben zöld színűek voltak és 36 utast szállíthattak. Az 1970-es években a közkedvelt járművet évente mintegy 7 millió utas vette igénybe. Nyomvonala Szombathely legszebb utcáin és terein vezetett át, különös élénkséget kölcsönözve a belvárosnak. 1974. augusztus 20-án 22 óra 40 perckor menetrend szerinti járatként begördült a kocsiszínbe a hatos pályaszámú villamos, és ezzel megszűnt a járművek csilingelése Szombathely utcáin. Eltűnt a megyeszékhely tradicionális színfoltja.
 
A közismerten „tujának” nevezett jármű elindulásának 125. évfordulója alkalmából nosztalgiázásra várjuk az érdeklődőket.
 
2022. szeptember 23-án (pénteken) 16 órakor, az Éhen Gyula térről (az autóbuszsofőrök pihenőhelye elől) séta indul a villamos egykori útvonalán, Spiegler Tibor helytörténeti kutató vezetésével. Az Éhen Gyula tér és Szent István park közötti szakasz bejárása körülbelül másfél órát vesz igénybe. Természetesen azok csatlakozását is várjuk, akik csak egy rövidebb szakaszon szeretnének velünk tartani. A séta során három helyszínen (a múzeumparkban, a Fő téren és a Berzsenyi téren) hangulatos, a múltat idéző, villámcsődület jellegű eseményekkel készülnek a szervezők, a kitartó résztvevőket pedig a Szent István parkban TOTÓ várja. A helyes megfejtők között ajándékokat sorsolunk ki.
 
Játsszon velünk! A korhű ruhákban (20. század eleje – ’70-es évek) érkezők között különdíjakat sorsolunk ki
 
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
 
Szervezők:
Berzsenyi Dániel Könyvtár helytörténeti klubja
Smidt Múzeumért Alapítvány
Szombathelyi Szépítő Egyesület
Vasi Múzeumbarát Egylet
 
Közreműködők:
a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar tagjai
a Zrínyi Ilona Utcai Általános Iskola diákjai
és még sokan mások….

2022. szeptember 14.