Vakbarát változat |
Betűméret

Világosság a sötétségben | kiállításmegnyitó

2021. szeptember 02. 17:00

BDK, földszinti előadóterem

A Berzsenyi Dániel Könyvtár 2021. szeptember 2-án (csütörtökön), a 92. Ünnepi Könyvhét keretében Világosság a sötétségben címmel kiállítást nyit az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus apropóján az intézmény muzeális és egyháztörténeti, valamint vallásos tárgyú dokumentumaiból. A tárlaton korabeli sajtóanyagok segítségével szintén bemutatásra kerülnek az 1938-ban Magyarországon tartott 34. világkongresszus Vas megyei vonatkozásai. A kiállítást megnyitja Dr. Székely János megyéspüspök.

A kiállítás első részében a könyvtárunkban található Bibliák közül válogatunk. Többek között bemutatásra kerül egy ún. antikva. Hans Lufft wittenbergi nyomdász, akit csak Biblia-nyomdásznak neveztek, 1534-től kezdve negyven éven át mintegy százezer példányban nyomtatta ki a Szentírást. A kiállított, 1566-ban nyomtatott művet 118 fametszettel illusztrálták, amelyek pedig Lucas Cranach, korának egyik leghíresebb művészének műhelyében készültek. A Luther-féle fordítások mellett magyar nyelvű bibliafordításokat láthatnak az érdeklődőt, melyek 1533-tól jelentek meg nyomtatásban.

A kiállítás következő egységében a gyűjteményünkben található prédikációk közül válogatunk. Elsőként egy ún. halotti beszéd gyűjteményt mutatunk be a látogatóknak: a jezsuita Baranyi Pál Imago vitae et mortis (1712) című műve a műfaj egyik kiváló példája. A második kötet egy kolligátum, amelyben Selyei Balog István (?–1668) puritán író, prédikátor két műve található. Pázmány Péter esztergomi érseknek, a magyar katolikus megújulás vezéralakjának két művét szintén szeretnénk az érdeklődők elé tárni.

Láthatóak lesznek még a kiállításon különböző, egyházi énekekkel kapcsolatos dokumentumok. Ezek a kéziratos és nyomtatott énekeskönyvek az egyházak közösségi és a hívek egyéni életében is fontos szerepet töltöttek be, valamint irodalomtörténeti szempontból is érdekesek. A könyvtár muzeális gyűjteményében több énekeskönyvet is találunk.

Az összeállításba egyháztörténeti, valamint hittudományi témájú műveket is válogatunk, amelyek között szintén találunk szombathelyi vonatkozásúakat is. Bemutatjuk többek között Molnár János jezsuita szerzetes egyháztörténeti munkáját, Fejér György teológus, történettudós Religionis et ecclesiae Christianae apud Hungaros initia című kötetét, amely a katolikus egyház magyarországi történetét dolgozza fel. Ezen kívül három evangélikus tudós művét szeretnénk a közönségnek bemutatni: Johann August Hermes teológus a vallással kapcsolatos ismereteket foglalta össze kézikönyvében, a Handbuch der Religionban, Johann Franz Budde német teológus és filozófus nagy hatású, monumentális teológiai munkája, az Institutiones, ill. látható lesz Philipp Jacob Spenernek, a protestáns szellemi és lelkiségi mozgalom, a pietizmus atyjának Theologische Bedencken című művének harmadik kötete. Természetesen nem maradhat ki Szily Jánosnak, a szombathelyi egyházmegye első püspöként 1777-ben kiadott munkája, az Instructió, amely a kiadásától számított mintegy 150 éven keresztül volt az egyházmegye törvénykönyve.

A tematikus összeállítás 2021. szeptember 2-25. között lesz látogatható a könyvtár földszinti előadótermében.

2021. augusztus 26.