Vakbarát változat |
Betűméret

Séta Szombathely régi Szőlőhegyén IV. | szabadtéri program

2022. május 27. 16:00

BDK, szabadtéri program

A várostörténeti sétát vezeti dr. Kiss Gábor régész
 
Találkozás: 16.00 – Jáki úti temető főbejárata
Útvonal: A Jáki úti temetőtől a Nagypityerig
 
Az eredetileg három etapra tervezett várostörténeti séta „elmaradt” szakaszát járjuk végig a május 27-re szervezett "bónusz séta" során. „Vendég előadónk” Németh Balázs hadtörténeti kutató lesz, aki a hősi temető történetéről tart rövid „előadást.”
 
A várost nyugatról határoló dombsoron hajdan hosszan elnyúlva terült el a nagy kiterjedésű Szőlőhegy, amely jelentős szerepet játszott Szombathely gazdasági életében. Az itt termett szőlőből készített bort – bár nem tartották a legjobb minőségűnek – a középkorban mégis messzi földre szállították eladni.
Maga a Hegy szőlővel és gyümölcsfákkal (elsősorban körtével, barackkal, szilvával) volt beültetve, de szántóföldek és erdők szintúgy voltak rajta. Épületek (présházak, pincék) azonban csak elvétve akadtak, mert a gazdák borukat otthon, városi házukban tartották.
A 16. század közepétől már egyre több pusztaszőlőről szólnak az írások, aminek hátterében alighanem valami szőlőbetegség (is) állhatott. Ennek tudható be, hogy a Hegy szerepe idővel egyre csökkent.
A Szőlőhegy szervezete legalább a 14. századig nyúlik vissza. Első hegymesterét az 1407-es privilégiumlevélből ismerjük. A bíróval és a tizenkét esküdttel gyakran ő képviselte a várost. Hivatala egészen a 20. századig fennmaradt. A hegymester, mint a Hegy közigazgatásának vezetője gondoskodott egyebek mellett a Hegykönyv vezetéséről is.
Az észak-déli irányban húzódó egykori Szőlőhegy három részből állt: a Felső-, Közép- és Alsóhegyből. A három etapból álló sétán ezeket látogatjuk végig és ismerkedünk meg hajdani nevezetességeikkel.
 
Szervezők: Berzsenyi Dániel Könyvtár helytörténeti klubja, Panniculus Régiségtani Egylet, Szombathelyi Szépítő Egyesület, Vasi Múzeumbarát Egylet
 
A rendezvény időtartama kb. 1 és fél óra. A séta nem megerőltető, de a kényelmes lábbeli ajánlott.

2022. május 25.