Vakbarát változat |
Betűméret

A szombathelyi Szent István park szökőkútjának múltja és jövője | előadás

2022. szeptember 27. 17:00

BDK, földszinti előadóterem

Pintér Bálint művészettörténész előadása a Szent István parki szökőkút történetéről a felállítás gondolatától a 2021-ben felmerült rekonstrukciós tervig.

A könyvtár helytörténeti klubjának programja.

A sorozatgyártott épületkerámiákat a wagrami üzemnek köszönhetően már jóval a Zsolnay gyár előtt széles körben alkalmazták Magyarországon. Termékeik népszerűsége pedig a dualizmus korában sem csökkent. Ezt jól mutatja, hogy a századfordulón a szombathelyi Szent István parkban – a számos konkurens üzem, mint a bécsi Beschorner Ércöntőműhely, a pesti Schlick-féle gépgyár vagy a blanskoi vasüzem ajánlata ellenére – a wagrami gyár 5 méter magas terrakotta szökőkútja került felállításra. A nagy számban fennmaradt korabeli fotók és képeslapok, amik a kioszk előtti díszkutat ábrázolják, kiválóan bizonyítják a kisarchitektúra közkedveltségét a lakók, valamint az idelátogató vendégek körében. A 2. világháború utáni időszakban a szökőkút megsemmisült, csupán az alsó medencéjének pereme maradt fenn, ez a hiány pedig érezhető a park összképében.

Szombathely Város Önkormányzata 2021-ben felvetette a szökőkút helyreállítását. Jelenlegi ismereteink szerint ez lehetne a wagrami gyár – 1873-as bécsi világkiállításon is nagy sikert aratott – terrakotta termékének egyetlen, teljes egészében álló példája. Egy megsemmisült alkotás rekonstrukciója azonban mindig komoly kérdéseket vet fel. Van-e létjogosultsága egy elpusztult építészeti és szobrászati emlék újbóli felállításának? Ha igen, milyen szempontokat kell figyelembe venni a rekonstrukciónál?  

Az előadás – a szökőkút történetének bemutatásán túl – bepillantást nyújt a helyreállítás tervezési folyamatába, érintve a technikai kérdéseket, érintve a lézeres szkennelést vagy a 3D nyomtatást. Felhívja a figyelmet továbbá a sorozatgyártott kerámiák sajátos megítéléséből adódó problémákra, amelyek következményeként felmerült a terrakotta bronzzal történő helyettesítésének gondolata vagy az eredeti figurák szabadabb, művészi átfogalmazásának ötlete.

Pintér Bálint 2018. március 27-én már volt a klub vendége. A szombathelyi Bagolyvár helye az építészet történetében című előadása a H+ Média és Kulturális Egyesület jóvoltából visszanézhető.

2022. szeptember 20.