Vakbarát változat |
Betűméret

Az Őrség prímása

2021. szeptember 01. 17:00

BDK

A 92. Ünnepi Könyvhét keretében 2021. szeptember 1-jén 17 órakor beszélgetésre várjuk az érdeklődőket. Az Őrség prímása : egy pankaszi muzsikus család története című rendezvényünk vendégei lesznek Kánya László zenész, zeneszerző, a vasvári Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és ifj. Kánya László zenész. Az eseményt moderálja Mayer László, a Vasi Szemle főszerkesztője. A program egyben a könyvtár helytörténeti klubja családfakutatási sorozatának részeként valósul meg.

A vasvári Kánya László ismert és elismert roma zenésze, zeneszerzője az Őrségnek és Vas megyének. A család története összeforrt a pankaszi cigányzene történetével. Kánya László nagyapja az Őrség prímása, nagybátyja, Kánya Géza képzett, kitűnő muzsikus volt. Kiváló zenészekkel dolgoztak együtt, mint Horváth Gyula (Burka), Horváth János (Bocskai), Kánya Árpád, Czene József (Sukár) és még sorolhatnánk. Pankaszon még a 1970-es években is számos cigányzenekar működött, melyek bálokban, lakodalmakban, nótaesteken léptek fel.
 
A pankaszi cigányzenészek elismert, nagy tudású emberek voltak, kiknek örökségét tartja életben a Kánya család: „Mi a fiaimmal igyekszünk ezt a tradicionális művészetet megőrizni. Ezt a cigányzenét, amit az idősebbektől örököltünk. Meggyőződésem, hogy a magyar nóta, amely a népdal szülöttje, mélyen a magyar nép szívében él. Nagyapám és apám örökségét sajnos már az unokáimnak nem tudtam átadni. De még életben tudom tartani, amíg élek.” (Rábavidék, 2009. február 3. 21. o.)

Kánya László: A pankaszi cigányzene története című kötete a helyszínen megvásárolható.

2021. augusztus 24.