Vakbarát változat |
Betűméret

Önkéntes voltam Indiában | Balázs Judit vetítettképes előadása

2023. február 11. 15:00

BDK, 1. emeleti kölcsönzőtér

A Zonta Club Szombathely és a Berzsenyi Dániel Könyvtár közös rendezvénye

Balázs Judit a Hévízi Bibó István Gimnázium angol tanára. Egy felnőtt fia van. Első diplomáját Szombathelyen szerezte, majd a Károli Gáspár Református Egyetemen diplomázott. Harminc éve tanít, és emellett végez jószolgálati tevékenységet. Szabadidejében fut, most éppen a Barcelona félmaratonra készül.
 
Mindig vágyat érzett arra, hogy embereken segítsen, főként gyerekeken, betegeken, fogyatékkal élőkön. Szándéka akkor vezette különös útra, amikor találkozott a Teréz anya által alapított Szeretet Misszionáriusai honlapjával. Célja lett megismerkedni szolgálatukkal. A felkészülést Teréz anya könyveinek olvasásával kezdte, majd lelki megerősítésként felkeresett Keszthelyen egy karmelita atyát. Ezután jutott el két alkalommal Indiába. Először hat hetet töltött Kalkuttában Teréz anya nővéreinél. Mély hite segítette abban, hogy az embertelen és veszélyes körülményeket látva ne futamodjon meg.
Második kalkuttai útja során felkutatott egy szervezetet, amely Ázsia legnagyobb vöröslámpás negyedében dolgozó nők gyerekeit istápolja, hogy ne törődjenek bele abba, amibe beleszülettek. Akarjanak tanulni, küzdeni.
 
Szolgálatait önismereti útnak élte meg, és úgy véli, nem az ő segítsége a nagy dolog, hanem az, amit ő kapott. A mérhetetlen nyomorban, számkivetetten élőket támogatva, a számára oly fontos fogalmak, mint az alázat és hála, új tartalommal töltődtek meg. A megértést, a nyitottságot szeretné továbbadni.
Vetítettképes előadásain tapasztalatait azzal a szándékkal osztja meg, hogy hallgatói megértsék, nem természetes, hogy mi emberi körülmények közt élhetünk. Ha a világban milliók tengődnek nyomorban, elnyomásban, akkor segíteni kell őket.
Életéről azt mondja, nem tesz semmi különlegeset, egyszerűen végzi a dolgát.

2023. január 21.