Vakbarát változat |
Betűméret

„…ne játsszak, hanem létezzek!” | zeneműtári találkozások

2023. április 13. 17:00

BDK, Médiatár és nyelvi részleg

Szenkovits Péter újságíróval Zoványi Ibolya könyvtáros beszélget.
 
Törőcsik Mari igazi legenda volt már életében is, akit 1956-ban ismert meg a nagyközönség a Körhinta című filmben és ettől kezdve hatvan éven át megszakítás nélkül játszott - filmekben, színpadon egyaránt. A háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari-díjas színésznő lenyűgöző életútjának fontosabb pillanatait igyekszünk felidézni - ezzel tisztelegve az immár két éve elhunyt művésznő előtt.
 
Felsorolni is nehéz lenne, mennyi szerepben próbálta ki magát, hisz amellett, hogy népszerű színésznő, de a győri Kisfaludy Színház művészeti vezetője, a Művész Színház igazgatója, a Magyar Színészkamara elnöke, a Színház- és Filmművészeti Főiskola docense is volt egy időben.
 
A bejátszásokkal színesített beszélgetésen szó lesz filmjeinek nemzetközi sikereiről, a Cannes-i filmfesztiválon elnyert legjobb színésznőnek járó díjáról, emlékezetes színpadi szerepeiről, Pilinszky Jánoshoz fűződő barátságáról, s arról, mit tartott a legfontosabbnak az életben. Felelevenítjük, hogyan keveredett a Maár Gyula - Törőcsik Mari művészházaspár a Vas megyei Velembe, s hogyan váltak az évtizedek során velemiekké.

2023. április 01.