Vakbarát változat |
Betűméret

Életöröm – Válogatás dr. Lenarsich Imre (1882-1966) nyőgéri esperesplébános felvételeiből | vándorkiállítás & Márfi Gyula: „Jegyzetek az iszlámról – keresztény szemmel” | kötetbemutató

2022. május 17. 17:00

BDK, földszinti előadóterem

Ne akard az egész világot lefényképezni!
Csak egy kis részletét: a legszebbet!
(Dr. Lenarsich Imre)
 
Az alapításának 25. évfordulóját ünneplő Dr. Lenarsich Imre Helytörténeti és Gyűjteményi Alapítvány (Nyőgér) és a Berzsenyi Dániel Könyvtár tisztelettel meghívja Önt
2022. május 17-én 17.00 órára a könyvtár földszinti előadótermébe
 
Életöröm” -  válogatás dr. Lenarsich Imre (1882-1966) nyőgéri esperesplébános
felvételeiből - című vándorkiállítás megnyitójára, majd ezt követően
 
Dr. Márfi Gyula: „Jegyzetek az iszlámról – keresztény szemmel” című kötetének bemutatójára.
 
A tárlatot megnyitja a könyv szerzője: Excellenciás és Főtisztelendő Dr. Márfi Gyula
emeritus veszprémi érsek.
 
A kiállítás megtekinthető 2022. június 4-ig.

 

Megmutatjuk értékeinket

Az alapítványunk névadójának fotóiból rendezett vándorkiállítást 2018-ban indítottuk útjára. Abban az évben Sárváron, a Nádasdy Ferenc Múzeumban került sor „Édes évek hol vagytok ma már” – válogatás dr. Lenarsich Imre (1882-1966) nyőgéri esperesplébános felvételeiből című kiállítás megnyitójára, majd azt követően „Európa jövője és a migráció” című előadásra a Városháza nagytermében. A tárlatot megnyitotta és az előadást tartotta dr. Márfi Gyula veszprémi érsek, metropolita. A kiállítási anyag (fotók) további más helyszínen történő bemutatására a szándék és a fogadási készség is megvolt, megvan, azt a világjárvány korlátozta.
„Örömünkre szolgálna, ha a vándorkiállítás Győrben is megrendezésre kerülne. Szívesen részt veszek a megnyitón…” (dr. Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke)
„Engedje meg, hogy ezúton is támogatásomról biztosítsam a magam és a Főkonzulátus részéről, kiállításuk Lendván történő bemutatásához.” (Máthé László Eduárd főkonzul, Magyarország Főkonzulátusa, Lendva)
A vándorkiállítás 2022-ben, május 17. és június 4. között Szombathelyen, a Berzsenyi Dániel Könyvtár földszinti kiállítótermében lesz látható.
A tárlat, az „Életöröm” címet kapta. Ez dr. Lenarsich Imre egyik fotójának címe, mellyel több korabeli fényképművészeti kiállításon szerepelt, sikerrel. Közülük említésre érdemes a Budapesten, 1942-ben megrendezett Nemzeti Művészi Fényképkiállítás, vagy a 40 éves Jubiláris Művészi Fényképkiállítás (Sopron, 1942). Ez utóbbi kiállításon a nyőgéri plébánost ezüstéremmel díjazták. Mivel aranyérmet nem adtak ki, az ezüst számított a legrangosabb elismerésnek.
Több mint 20 évvel ezelőtt, amikor a kiállítás címadójául szolgáló képet először láttam első gondolatom az volt, amit hamvazó szerdán a szertartást végző pap mond, miközben az előzetesen megáldott hamuval keresztet rajzol az ember homlokára: „Emlékezz ember, porból lettél, porrá leszel.” Lenarsich Imre azonban egészen más szemszögből – más szemüvegen át – nézte saját fotóját. Az önfeledten játszó, a világ dolgairól mit sem sejtő gyerek Életöröm-ét látta rajta, miközben dúlt a második világháború.
E gondolatokkal ajánlom szíves figyelmükbe Nyőgér máig egyik legnevesebb, legismertebb hajdani lakójának művészi fotóiból rendezett vándorkiállítást és a vele egybekötött „Érseki könyv” bemutatóját.
(Szabó Csaba kuratóriumi elnök, múzeumi gyűjteménykezelő)
 
Támogatók:
  • Vas Megyei Közgyűlés (Szombathely)
  • Berzsenyi Dániel Megyei Hatókörű Városi Könyvtár (Szombathely)
  • Dr. Lenarsich Imre Helytörténeti és Gyűjteményi Alapítvány (Nyőgér)

2022. április 29.