Vakbarát változat |
Betűméret

Közösségek Hete a Berzsenyi Dániel Könyvtárban, 2023. május 8-14.

A Közösségek Hete országos programsorozat célja 2023-ban az, hogy egyedi, helyi, kulturális közösségi programokkal felhívja a figyelmet a közösségekben rejlő értékekre, azonban mindezt a Petőfi 200 emlékév programívéhez kapcsolódva valósítsa meg.
 
A könyvtár idén is csatlakozott a kezdeményezéshez: az alábbi programokat ajánljuk az érdeklődőknek a meghirdetett tematikákhoz kapcsolódóan.
 
“Annyi kincse van hát e hazának” (Keressük értékeinket)
 
„Hol Rábát sűrűen zöldellő füzek övedzik…”
Petőfi Sándor emlékezete a történelmi Vas megyében – kamarakiállítás a könyvtár 2. emeleti olvasótermében
A tárlat fényképek és újságcikkek segítségével mutatja be a költő Vas megyei kultuszát, a tiszteletére tartott ünnepségeket és az alakját megörökítő köztéri alkotásokat.
 
Látta volna Petőfi Szombathelyen?
Láthattak-e Petőfi vagy a kortársai egy-egy adott épületet? – helytörténeti felfedezés
13 + 1 jeles szombathelyi épület, de vajon Petőfi vagy kortársai megcsodálták volna, ha városban járnak? Állt már az ingatlan a költő korában? A játékos kvízt a Közösségek Hete során tölthetik ki vállalkozó kedvű olvasóink. A hét végén a legtöbb jó megoldást beküldők között ajándékkönyveket sorsolunk ki.
 
130 éves a szombathelyi telefonhálózat (1893-2023)
A Berzsenyi Dániel Könyvtár helytörténeti klubja kiállítást nyit 2023. május 11-én 17 órakor 130 éves a szombathelyi telefonhálózat (1893 – 2023) címmel. A távközléstörténeti kiállítás apropója, hogy 1893. június 15-én adta át a Soproni Magyar Királyi Posta és Távírda-igazgatóság a város távbeszélő-hálózatát Szombathely közönségének.
A tárlatot megnyitja Fülöp Tibor helytörténeti gyűjtő.
A kiállításhoz dokumentumokkal hozzájárultak Fülöp Tibor és Spiegler Tibor helytörténeti gyűjtők.
Az összeállítás megtekinthető 2023. június 1-ig.
 
„egy közös jó van, miből Egyenlőn jár mindenkinek” (Adj esélyt!)
 
2023. május 10-én 14:00 órakor a Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesülete tagjait fogadjuk a Petőfi-kamarakiállításon. Kalauzok Molnár Andrea és Zoványi Ibolya könyvtárosok.
 
"Segíthetek-e bajodon?" (Egy szívvel, egy lélekkel)
 
A közösségépítést és közösségi identitás formálását segítendő 2023. május 12-én 16:30-kor interaktív kiállításvezetésre kerül sor a könyvtár keretében 2016 óta működő helytörténeti klub tagjai számára. A Petőfi-emlékév kapcsán megnyílt kamarakiállítást tekinthetik meg az érdeklődők könyvtárosi vezetéssel.

„Hogy is tudnék futni mostan?” (Mozdulj rá!)
 
Petőfi könyvjelzők
Elhagyott idézetek, rímpárok keresése a városban.
A könyvtár munkatársai kedvenc, általunk szívesen olvasott Petőfi-versekből osztanak meg idézeteket. Az ajánlott sorokat kollégáink a Közösségek Hetéhez készült könyvjelzőkön a város különböző pontjain (vasútállomás, bevásárlóközpontok, Fő tér, tömegközlekedési eszközök stb.) „hagyják el” a hét folyamán, ajánlva őket a szerencsés megtalálóknak.
A könyvjelzők megtalálásáról készült fotókat szívesen posztoljuk az intézmény Facebook-oldalán, ha elküldik őket a wdora@bdmk.hu e-mail címre.
 
„Üdvezellek, ifjú pályatárs!” (Tiéd a pálya!)
 
Petőfi kvíz
A 2023. évi Közösségek Hete és a Petőfi-emlékév apropóján játékos totóra invitáljuk vállalkozó kedvű olvasóinkat. Petőfi Sándor életútja és költészete az iskolai tananyagnak köszönhetően mindenki számára ismert. Számtalan könyv, tanulmány látott napvilágot a költő munkásságával kapcsolatban, internetes felületeken is sok írás olvasható személyéről és verseiről. Vajon, mindent tudunk a magyar költészet egyik legismertebb és legkiemelkedőbb alakjáról? Tudását bárki tesztelheti egy 13+1 kérdést tartalmazó kvíz segítségével.
 
Szelfizz Petőfivel!
Szombathely egyik emblematikus szobra a Petőfi-szobor. Frekventált elhelyezkedése miatt ismert a vidékről vagy más városból a megyeszékhelyre érkezők számára is. Minden évben helyszíne a március 15-i megemlékezéseknek. Felállítására 1987-ben került sor, alkotója Tóth Béla szobrászművész. Örökítsd meg te is a szobrot, szelfizz az egykori költővel, a márciusi forradalom egyik vezetőjével!
Az elkészített fotókat a wdora@bdmk.hu e-mail címre várjuk 2023. május 8-14. között. A beküldők között ajándékkönyveket sorsolunk ki.

2023. május 05.