Vakbarát változat |
Betűméret

Kettős könyvbemutató

2022. június 08. 17:00

BDK, 4. emeleti előadóterem

A Kettős könyvbemutató keretében Tóth Csaba „A mi Sziklás Madonnánk” és Lőrincz Zoltán „Mi csak visszáját látjuk itt: Gondolatok a Miatyánk-ábrázolásokról és Tóth Csaba Miatyánk-sorozatáról” című kötetek bemutatójára kerül sor Fűzfa Balázs moderálásában az Ünnepi Könyvhét programjaként.
 
KÖZREMŰKÖDNEK
 
Fűzfa Balázs irodalomtörténész, egyetemi tanár, a Savaria University Press Könyvkiadó vezetője, mindkét könyv szerkesztője
Lőrincz Zoltán teológus, művészettörténész, egyetemi tanár
Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész, főiskolai docens
 
ZENEI BETÉT
 
Orosz Sándor előadóművész, a Szombathelyi Zeneiskola nyugalmazott igazgatója, a kőszegi Haydn vonósnégyes volt vezetője
 
A kötetek a helyszínen kedvezménnyel megvásárolhatók
 
A SZERZŐKRŐL

 
Tóth Csaba (Szombathely, 1959)
1980-85: Magyar Képzőművészeti Főiskola, festő szak, mestere: Sváby Lajos. 1990-től tanít a szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán, alapító tagja a Rumi Rajki István Műpártoló Körnek. Művészetelméleti tanulmányokat publikál. A 80-as évek végéig absztrakt expresszionista szellemben festett, majd ezt követően, 1991-től sajátos konceptuális-újfigurális képeket készít. Késő középkori reneszánsz és barokk mesterek festményeit festi újra, monokrommá redukálva az eredeti műveket. Vásznainak vízszintes tengelyébe egy-egy szót vagy fogalmat fest, amely az egész képnek – az idézett műalkotástól eltérő – új címet és értelmet ad.
 
Lőrincz Zoltán (Debrecen, 1951)
1977–1982: Református Hittudományi Egyetem, Debrecen; 1982–1983: Universität Zürich (Svájc), teológia és művészettörténet; 1986–1991: Eötvös Loránd Tudományegyetem, Budapest (könyvtár és művészettörténet); 1986: Dr. Univ. fokozat; 1990: Egyetem, Birmingham (Anglia), művészettörténet; 1999: Ph. D fokozat; 2001: Dr.habil; 1998. nyári szemeszterében a Bécsi Egyetem vendégtanára volt. A szemeszter témája: A magyarországi reformáció és a művészet viszonya („…die Bilder sind von uns genehmigt …”) címmel. 2002. téli szemeszterében a bécsi Akademie der Bildenden Künste-n tartott előadásokat: „Transzendens in der zeitgenössischen Kunst in Ostmitteleuropa” címmel. 2003 nyári trimeszterében az oxfordi egyetemen a magyarországi művészettörténetet tanított vendégprofesszorként. 1991-től 2005-ig a Berzsenyi Dániel Főiskola (Szombathely) oktatója, jelenleg (2009) a Kaposvári Egyetem tanára. Lőrincz Zoltán főbb kutatási területei: A művészet és a vallás sajátos viszonya,a reformáció és a művészet kapcsolata különösen hazánkban, a protestáns templomépítészet kérdései,a szakrális tér és az építészet viszonya, az ikonográfián belül Szent Márton alakja és ábrázolásai.
(Az életrajzok forrása)

2022. május 30.