Vakbarát változat |
Betűméret

A kávéházi cigányzene története | beszélgetés Nyerges Erika íróval

2022. október 07. 17:00

BDK, Médiatár és nyelvi részleg

A Berzsenyi Dániel Könyvtárban mintegy tíz éves múltra tekint vissza a Roma Kultúra Napja. A rendezvénysorozat célja a kultúra népszerűsítésén túl, a cigány hagyományok magyar kultúrára gyakorolt hatásának megismertetése. A cigányzene hallatán eszünkbe jutnak a régi szép idők, amikor még élő zene szólt a vendéglátóhelyeken, kockás terítős asztaloknál húzta a prímás a kedvenc nótákat. A több mint kétszáz éve működő kávéházi cigányzene igazi túlélő. Szerepéről, társadalomformáló és polgárosodást elősegítő hatásáról kevesen tudnak. Nyerges Erika pedagógus, író A kávéházi cigányzene története című kötete 2020-ban jelent meg az Ad Librum Kiadó gondozásában.

Nyerges Erika 1964-ben született Miskolcon. Középiskolai tanulmányait követően, a Budapesti Tanítóképző Főiskola általános iskolai tanító – rendezvényszervező szakán végzett. Irodalmi alkotó tevékenységet leginkább a helytörténet, honismeret területén folytat. 2015 májusában megjelent művelődéstörténeti tanulmánya A kávéházi cigányzene kialakulása és hatása a magyar polgári kultúrára címmel. Az év pedagógus költője 2015 megnevezésű pályázaton a legjobbak között szerepelt és beválogatták az Irodalmi Rádió állandó szerzői közé. A nyertes verset A rajkóknak – Farkas Gyula emlékére Mikó István Jászai Mari díjas színművész szavalta el a Rajkó Zenekar emlékkoncertjén. 2016-ban A Romák Felzárkóztatásáért Egyesület rendezvényén saját szerzeményeivel működött közre. 2017-2018 Közép-európai Dokumentumfilm-Fesztiválon Roma Life című dokumentumfilmjével különdíjas lett. Kutatásaival kíván tisztelegni a neves zenészek, művészek előtt, megköszönve a hazáért, a magyar kultúráért tett erőfeszítéseiket.

Ennek a műfajnak történetisége, legendája van. Belőle nőtt ki a mai cigányzenei élet krémje. Kutatni kell, írni kell róla. Egyszer a magyar közönségnek is meg kell köszönnie, hogy volt és reméljük lesz is.” (Nyerges Erika)

2022. szeptember 28.