Berzsenyi Dániel Könyvtár akadálymentesített portál

Navigáció:

Betűméret beállítása:

Színbeállítás:

Itt a nyelvgyakorlás ideje!

Beiratkozott olvasóink regisztráció után otthonról is használhatják EBSCO adatbázisainkat, melyek közül most az eBook Public Library Collection, vagyis az elektronikus könyvek gyűjteményét szeretném a figyelmükbe ajánlani.

Az e-könyvek gyűjteményében a többségében angol nyelvű, ingyenesen letölthető és 14 napig olvasható könyvek közül böngészhetünk. Találunk német, olasz, francia, spanyol, kínai, japán nyelvű e-könyveket is, melyek a szórakozást, tanulást, kutatást és nyelvgyakorlást is segíthetik.

A magyarul elérhető kategóriák sokféle témakört lefednek a gyerekkönyvektől kezdve a szórakoztató irodalmon át a tudományos és ismeretterjesztő művekig.
Az alábbiakban ezek közül válogattam, elsősorban a szórakozást, nyelvgyakorlást segítő kategóriák közül.

A Humor kategóriában ajánlom Sarah Andersen legutóbbi képregény kötetét, a Herding Cats-t, ami kezdő angollal is élvezhető, a macskatartás örömeit mutatja be a készítőtől megszokott formában. Sarah Andersen képregényei már magyarul is elérhetőek, az interneten böngészve talán már találkoztak egy-egy humoros képkockájával.

Az Irodalom kategóriában a klasszikusoktól kezdve a legfrissebb regényekig találunk olvasnivalót - szépirodalom, versek, fantasy, scifi, romantikus témákban is.
A versek közül Rupi Kaur nagyon friss nyelvezetű és újszerű megoldásokkal rendelkező első kötetét emelném ki, amely szintén olvasható magyar fordításban, de nyelvgyakorlásnak is jó választás.Rupi Kaur slammerként indult 17 évesen, egyetemi évei alatt jelentette meg verseit - ez lett a Milk and honey. Bestseller lett, 35 nyelvre fordították le. Versei/szövegei népszerűsége érthető: olyan dolgokról, jelenségekről ír, amiket sok nő átél az élete során, de eddig még nem találkozhattunk vele versként, irodalmi szövegként - vagy legalábbis nem ennyire nyíltan kimondva. A kötet nagyon személyes: gyerekkori molesztálás, alkoholista apa képe jelenik meg előttünk; de a szerelemről - magányról - önmegismerésről szóló részek általános érvényeűek.

A Pszichológia témaköréből aktuális olvasmány lehet JP Forsyth és GH. Eifert könyve, az Anxiety Happens: 52 Ways to Find Peace of Mind. A szorongást segít leküzdeni gyakorlati tippekkel, rövid fejezetekben. Több ehhez hasonló könyvet is találhatunk ebben a kategóriában, érdemes a böngészést vagy a keresést használva felfedezni a kínálatot.
Önfejlesztő irodalom, barkácsolásról, főzésről szóló könyvek is megtalálhatók a gyűjteményben, ha szeretnék hasznosan, tanulással is tölteni szabadidejüket. A témakörön belül találunk gyerekeknek szóló könyveket is, a felnőtteket célzó szakirodalmon, ismeretterjesztő könyveken túl.

Összeállította: Waldinger Dóra

2021. január 21.

Menü