Vakbarát változat |
Betűméret

Amalgám Duó: JELEN | Dévényi Ádám emlékműsor

2022. október 09. 15:00

BDK, 1. emeleti hírlapolvasó

Tudjuk, nem szép dolog más tízóraiját megenni, de ezt Dévényi Ádámnak már biztosan az a kislány is rég megbocsájtotta, aki a Práter utcai általános iskolában annak idején éhesen maradt. Mert aki dalait ismeri, jellegzetes hangját, netán élőben is volt szerencséje hallani, abban búsborús harmóniái és költői képei valami jót és szépet egész biztosan felébresztenek.
 
Fodor Levente (gitár, ének) és Varga Tamás (gitár, ének) emlékműsorukban az ő lélek- és korlenyomataiból válogatnak, hiszen szerzeményeit 2016 óta már csak felvételekről hallhatjuk. A két dalost néhány éve ajánlotta egymás figyelmébe közös gitártanáruk. Jó megérzés volt, már az első találkozásból háromórás együttzenélés lett, a másodikon pedig meg is született a Dévényi Ádám koncert ötlete és váza.
 
Hozzánk – harmadik koncertjükre – Amalgám Duó-ként érkeznek. Hogy honnan ez a név? Aki eljön és meghallgatja őket, azok számára ez is kiderül. Dévényi Ádám zenei képzettsége bármelyik felvételén jól felismerhető, hiszen cselló és gitártanulmányai mellett már kiskorától kezdődően saját szövegeit és nagy költőink verseit is zenésítette. Tehetsége hamar társakra talált, így fordult meg a bolgár népzenét játszó Kolinda és a folkzene világából ismert Vízöntő, illetve Vasmalom zenekarokban, ahol az éneklés mellett széki brácsán is játszott, de Postássy Júlia színésznővel albumot készített a két világháború közötti slágerekből is (Nincs kegyelem/1986). A pol-beat világát is megjárt érzékeny, ugyanakkor kritikus és szókimondó alkotó hamar a szólista művészek között találta magát, aki előbb a székesfehérvári Fiatal Dalos Találkozók rendszeres indulója, majd zsűritagja, később színházi darabok zeneszerzője, végül több szólóalbum készítője lett. ,,Adj helyet” (1990) című bakelitjén Börcsök Enikő színésznővel és Sós Balázs nagybőgőssel alkotott maradandót, melyet 1994-ben a ,,Mindennapi éjek” követett. Szövegei a Bikini zenekar néhány slágeréből is ismerősen csenghetnek, amiket természetesen ő a teljes, eredeti szövegeivel, dallamaival és utánozhatatlan stílusában énekelt. Több nagy nevet maga mögé utasítva 1998-ban megkapta az év szövegírója díjat. Átmeneti Kabát nevű zenekarával, a blues és jazzéletből érkezett zenésztársaival ,,Olyan jó” címmel készített lemezt 2008-ban. Még betegsége alatt is jó párszor színpadra állt, végül 59 évesen távozott közülünk. Az előadók Dévényi Ádám dalszerző, gitáros énekes főleg lírai, helyenként fanyar, de mindenképpen költői minőségű gyöngyszemeit fűzik fel egy gondolati fonálra, amely a rendszerváltoztatás előtti időkből indul, megjár néhány kocsmát és kontinenst, hogy aztán hazatérjen a jelenbe...
 
Erre invitáljuk Önöket szeretettel 2022. október 9-én 15 órakor.

2022. szeptember 28.