Berzsenyi Dániel Könyvtár akadálymentesített portál

Navigáció:

Betűméret beállítása:

Színbeállítás:

A család kicsi kincse

Jelzet: DVD 670

Egy ütött kopott okkersárga Volkswagen busz rója az utat a napfényes Kalifornia felé. Mögötte egy család céltudatos tagjai loholnak. A vezető nem tud lassítani, mert akkor újra lefulladnak, így a hátsó ülésen ülő nagypapa rántja be a pereputtyot az autóba. Többszöri visszatérő kép ez Jonathan Dayton és Valerie Faris rendezők két Oscar díjat nyert (Alan Arkin a legjobb férfi mellékszereplő és Michael Arndt a legjobb eredeti forgatókönyv) filmjében, a 2006-ban bemutatott A család kicsi kincsében.

A bájos és szerethető Olive (Abigail Breslin) családja nem mondható átlagosnak. Az apja (Greg Kinnear) egy sikertelen karriertanácsadó, aki kidolgozott egy 9 lépéses motivációs módszert a győztessé váláshoz, s ennek publikálásától reméli saját életének változását is. A pilóta karrierről álmodozó tinédzser bátyja (Paul Dano) Nietzsche tanait követve 9 hónapja némasági fogadalmat tett. Az idősek otthonából is kirúgott nagyapja (Alan Arkin) állandóan vidám és szókimondó, ami viszont az erős kábítószer-függőségének tudható be. A legjobb Proust szakértőnek titulált, meleg, irodalomtanár nagybátyja (Steve Carell) folyamatos csalódásai és az egyik fiútanítványának sikertelen elcsábítása után öngyilkossági kísérletet követ el. A kislány anyja (Toni Collette) pedig mindezek összhatása miatt szinte már az idegösszeomlás szélén áll. A sors úgy hozza, hogy a bogaras családtagoknak néhány napot közösen kell eltölteniük egy kisbuszban, útban Kalifornia felé, hogy a duci és szemüveges Olive részt vehessen A család kicsi kincse elnevezésű tehetségkutatóval kombinált gyerekszépségversenyen.

Ez az út pedig egymás után hozza elő a karakterek egyéni sorsát, a régóta megbújó konfliktusokat, a különböző humoros és drámai helyzeteket, hogy végül a közös cél elérésének érdekében együtt összefogva, újra közel hozza egymáshoz a család összes tagját.

A film végére kiderül, hogy mi is az igazi „család kicsi kincse”. Az a láthatatlan összetartó erő és szeretet, ami képes működtetni egy családot, valamint azok a hétköznapi pillanatok és csodák, amikor a számodra legfontosabb emberek elismernek.  
A film a szélsőséges jellemek kifigurázása mellett görbe tükröt tart az amerikai társadalomnak, a tini szépségideálnak, a fogyasztási szokásoknak, a családi rendszernek, valamint a gyermeknevelésnek is.

A család kicsi kincse szatirikus pillanatokban és kidolgozott jellemekben gazdag, szívhez szóló, szórakoztató és életigenlő road movie, drámai elemekkel fűszerezve, amely igazán maradandó filmélményt tartogat.

Ajánlja: Boros Ferenc

 

 A család kicsi kincse<br />
(2006) on IMDb

2018. június 05.

Menü