Vakbarát változat |
Betűméret

Vendégünk Szél Dávid író, tanácsadó szakpszichológus, coach | beszélgetés

2023. szeptember 30. 15:00

BDK, 1. emeleti kölcsönzőtér

A Zonta Club Szombathely és a Berzsenyi Dániel Könyvtár közös rendezvénye
 
Szél Dávid 2008-ben végzett pszichológusként az ELTÉ-n, majd ugyanott 2011-ben tanácsadó szakpszichológusként. Dolgozott nevelési tanácsadóban, Rogers szemléletű általános iskola és óvodában, továbbá a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán egyetemi oktatóként. Jelenleg magánpraxist folytat. Rendszeresen ír cikkeket és előadásokat, tréningeket, workshopokat tart. Munkája során klienseivel partneri kapcsolatra törekszik, saját válaszuk megtalálását családjuk bevonásával, rendszerszerű megközelítéssel segíti. Fontos számára, hogy az „apaság-férfiség” kérdéskörében kinyilvánítsa véleményét, hogy önmagát apaként megmutassa, hogy újra és újra szót emeljen a nők/anyák egyenjogúságáért, és a férfiak/apák emancipációjáért.
Első könyve az Európa Könyvkiadónál jelent meg 2015-ben. Előzménye a fia másfél éves korától vezetett internetes naplója, az Apapara blog. Ebből született meg a kiadó felkérésére az Apapara - Válogatott nyafogások és büszkeségek című könyv.

Azóta folyamatosan jelennek meg hiánypótló témájú könyvei:
  • Túl a parán. Minden, amiről az apák nem beszélnek (Bookline, 2018)
  • Útközben. Egy életközepi válság Skype-terápiája (HVG, 2019) A terapeuta esetei sorozatban
  • Apa+én sosem unatkozunk, társszerző (Apaépítő Alapítvány 2020)
  • Apapara. Újraválogatott nyafogások és büszkeségek. 2. bőv. kiad. (HVG, 2021.) – Hangoskönyv és e-könyv formátumban is)
  • Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben - Az altatástól a szexedukációig (HVG, 2021)
  • Tabuk és dilemmák a kamaszok nevelésében - Az identitáskereséstől az önállóságig (HVG, 2023)
Szombathelyi bemutatkozásán azokról a könyveiről beszélgetünk, amelyekben a családok legszebb és talán legnehezebb küldetésének teljesítését választotta tárgyául: anya és apa elérhető legnagyobb harmóniájával elkísérni gyerekeiket az önállóságig, saját útjuk megtalálásáig.
  • A nevelésről írt első két könyve (Apapara, Túl a parán) az apává válás nehézségeinek és örömeinek szubjektív naplója, gyakorló apaként átélt megfigyeléseinek összevetése szakirodalmi ismereteivel. A fiatal, jó tollú, gyedet is megtapasztalt apuka kendőzetlen öniróniával és humorral vall botlásairól, amelyeket az anya és apa szerepek kiegyenlítésének módjait keresve átélt.
  • A gyerekek életciklusait, biológiai és pszichológiai fejlődési szakaszait tárgyaló könyvei két nézőpontból is hiánypótlóak. Egyrészt a Tabuk és dilemmák… két egymástól elég jól elkülöníthető fejlődési perióduson, előbb a 0-9 majd 9-18 év közöttin vezeti végig a szülőket a gyerekek fejlődését segítő lehetséges utakon, esetleírásokkal és szakirodalmi álláspontok könnyen érthető bemutatásával.  Másrészt mindkét kötet a leggyakoribb nehézségeket/problémákat néven nevezve, tematikus szerkezetű, őszintén segítő szándékú, gondolkodásra késztető. Nem recepteket, hanem ismereteket nyújtva, és döntési lehetőségeket felmutatva kíséri a szülőket a gyermekeik „kiröppenését” támogató úton.
 A Zonta Club 1919 óta létező női közösség. Tagjai világszerte a nők hátrányos helyzetének felszámolása érdekében végeznek önkéntes munkát. A szombathelyi egyesület 1991-ben vállalta az alapítók céljának képviseletét, hogy a női jogok emberi jogok! Minden nő kapjon lehetőséget képességeinek fejlesztésére, az erőszakmentes életre, jogi, politikai, gazdasági, családi és szakmai státuszának javítására.

2023. szeptember 18.