Vakbarát változat |
Betűméret

Vendégünk: Dobray Sarolta író, újságíró | beszélgetés

2024. március 02. 15:00

BDK, 1. emeleti kölcsönzőtér

A Zonta Club Szombathely és a Berzsenyi Dániel Könyvtár vendége
Dobray Sarolta író, újságíró
 
Dobray Sarolta 1977-ben született, két gyermek édesanyja. Írásai révén sokan ismerik. 2004 óta jelennek meg emberközpontú riportjai, cikkei, publicisztikái a Nők Lapja hasábjain. Pályaválasztás előtt a filmkészítés vonzotta. A rendezői, produceri tervek megvalósítása érdekében végzett üzleti tanulmányokat az International Bussines School-on, ám a Bálint György Újságíróiskolában lelt rá hivatására, az írásra. Megrázó riportjaiból két kötetnyi válogatást adott közre. Közben közölni kezdte a szépírói eszközökkel fikcióvá érlelt sorstörténet-folyamot a Nők Lapjában Lénáról és Péterről. A Scolar Kiadónál megjelent regénnyé bővített Üvegfal azonnal a kortárs irodalmi sikerlista élére került.
A találkozón megkérdezzük vendégünktől, hogy miként lett újságíró, majd regényíró, honnan ered a hátránnyal élők, az elesettek, a kiszolgáltatottak iránti mély empátiája. Miből merített mintákat regénye szereplőinek viselkedés-ábrázolásához, és azt is, hogy mikor lesz folytatása a megrázó történetnek.
 
Kötetei
 
Őrült világ (Nők Lapja Műhely, 2011.) Riportkönyv a köztünk élő, nem ritkán láthatatlan, más esetekben éppen látni nem kívánt „sűrű sorsot” élő embertársainkról: prostituáltakról, egyetemista örömlányokról, hajléktalanokról, a kábítószer fogságában vergődőkről, nem kívánt gyermekeiről lemondó anyáról.
 
Üvegfal (Scolar Kiadó, 2021.) A regény egy bántalmazó - bántalmazott kapcsolatban élő házaspár történetét mutatja be láttató realizmussal, párhuzamosan a férfi és a nő nézőpontjából. A regényből eHangoskönyv, eKönyv és színdarab is készült.
 
Beűzetés a paradicsomba (Scolar Kiadó, 2022.) Az Igaz mesék alcímmel közreadott riportokkal, kisprózákkal ismét a legkiszolgáltatottabb emberi sorsokból merítve tart tükröt a magyar társadalomnak.
 
A Zonta Club 1919 óta létező női közösség. Tagjai világszerte a nők hátrányos helyzetének felszámolása érdekében végeznek önkéntes munkát. A szombathelyi egyesület 1991-ben vállalta az alapítók céljának képviseletét, hogy a női jogok emberi jogok! Minden nő kapjon lehetőséget képességeinek fejlesztésére, az erőszakmentes életre, jogi, politikai, gazdasági, családi és szakmai státuszának javítására.
 
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

2024. február 15.