Vakbarát változat |
Betűméret

Soós Kálmán: Tántoríthatatlan bátorsággal | kötetbemutató

2022. november 18. 16:00

BDK, földszinti előadóterem

A Berzsenyi Dániel Könyvtár, Kercaszomor Önkormányzata és a Vas Megyei Honismereti Egyesület közös rendezvénye.
 
A szervezők vezetőinek köszöntői után a szomoróci felkelés és a Communitas Fortissima cím történetét összefoglaló könyvet a szerző, Soós Kálmán mutatja be.
 
A kötet az 1920. évi szomoróci felkelés történetével és utóéletével foglalkozik. A dokumentumokkal gazdagon ellátott, 256 oldalas történelmi összefoglaló bemutatja a protestáns lakosságú történelmi Őrség első világháború utáni szétszakítását, a szomoróci gazdákat és a kercai katonákat, akik fegyveres akciót indítottak a község jugoszláv uralom alóli felszabadításáért. Az akkor kétszáz lakosú Szomoróc 1922-ben visszatért Magyarországhoz, és 1942 óta Kercaszomor részeként ad példát a hazához ragaszkodás bátorságáról. A világháborút követő több évtizedes szünet után, 2002-től a falubeliek ismét ünnepeken emlékeznek meg a hős elődökről, akik előtt fejet hajtva az Országgyűlés Kercaszomornak a Communitas Fortissima, a Legbátrabb falu címet adományozta.
 
A könyv harmadikként jelent meg a Kercaszomor Értéktára sorozatban, melynek első – a Pongrácz család történetét felidéző – kötetét a megyei levéltár, a másodikat, Kapornaky Gyula gyűjteményes verseskötetét a megyei könyvtár mutatta be.
 
A kötetet a Fortissimi (Legbátrabbak) Alapítvány adta ki az Agrárminisztérium, a Hungarikum Bizottság és Kercaszomor Önkormányzata támogatásával.

A kercaszomori bemutatóról

2022. november 03.