Vakbarát változat |
Betűméret

Séta a szombathelyi zsidó temetőben

2021. augusztus 12. 16:30

Zsidó temető | Szombathely, Bercsényi Miklós utca 28.

Találkozási pont: a zsidó temető bejárata, Szombathely, Bercsényi Miklós utca 28.
 
A sétát vezeti: Mayer László, a Vasi Szemle főszerkesztője
 
Fallal övezett területen, a Bercsényi Miklós utca 28. szám alatt terül el a szombathelyi zsidó temető, amely az 1820-as évek végétől napjainkig folyamatosan használt temetkezési hely. A séta során a helyi izraelita közösség, a hitközség és a város históriájába ágyazva az érdeklődők hallhatnak a sírkert keletkezésének és területi bővülésének történetéről, a halottakhoz kapcsolódó vallási parancsokról és szokásokról, a Chevra Kadisa – Szentegylet, temetkezési és betegsegélyezési feladatokat ellátó egyesület – tevékenységéről.

Ez a bejárás alkalmat ad arra is, hogy a résztvevők megtekinthessék az ortodox–neológ szakadás után két részre osztott temetkezési helyen nyugvó, a közösség életében jelentős személyek – többek között az első rabbi, Kőnigsberger Lajos vagy az országos hírű kántor, Goldstein Mále – és családok – például Deutsch, Feldmann, Geist, Grünwald, Hoffmann, Kovács, Mayer, Philipp, Pick, Stadler, Weisz – síremlékeit, illetve a munkaszolgálat során és a haláltáborokban elpusztult holokauszt áldozatok jelképes monumentumait.
A héber, gót betűs német vagy magyar feliratok böngészése és a rajtuk található szimbólumok – áldást osztó kéz, korsó, persely, korona, fa, madár stb. – megfejtése, a zsidó temető megismerése egyrészt főhajtás az elhunytak emléke előtt, másrészt érdekes időutazást kínál városunk múltjába és – nem utolsó sorban – esztétikai mozaikokat villant fel az „élet háza” művészetéből.
 
A sétához – a temető mérete miatt – előzetes regisztráció szükséges, amelyet augusztus 6-ig várunk a bedit@bdmk.hu e-mail címen. A jelentkezéseket a regisztráció sorrendjében rögzítjük.

Szervezők: Berzsenyi Dániel Könyvtár helytörténeti klubja,
Szombathelyi Szépítő Egyesület, Szombathelyi Zsidó Hitközség.

További sétaidőpontok:
2021. augusztus 26.
2021. szeptember 2.
 
Eső esetén a séták elmaradnak és későbbi időpontban kerülnek meghirdetésre.

2021. június 24.