Vakbarát változat |
Betűméret

Rozán Eszter: Megfognám a kezed nyári éjszakán | kötetbemutató

2021. november 10. 17:00

BDK, Földszinti előadóterem

Rozán Eszter Megfognám a kezed nyári éjszakán című, a Szülőföld Kiadó gondozásában megjelent könyvének bemutatóján a szerzővel beszélget Csuti Borbála középiskolai magyartanár. Közreműködnek Kelemen Zoltán színművész és Horváth György zenész.

A párkapcsolatok állnak Rozán Eszter legújabb regényének középpontjában. Szereplői elszántan keresik helyüket a világban, szeretnék megtalálni  hivatásukat, partnerüket, ám ez nem mindig sikerül. Fellenberg Eszter nem tud szabadulni a múltjától, felnőtt korában is kísértik a gimnáziumi némettanára iránt érzett túlzott rajongásának következményei. Gyerekkori szerelme, Örvös Laci érzelmei változatlanok maradtak az idő múlásával, de vajon képesek-e újra egymásra találni? Kovács Gáspár felügyelőt rendkívüli szabadságra küldik, rémálmai vannak, alkoholproblémákkal küzd, valami történt vele, amire nem hajlandó emlékezni, ráadásul szíve választottja, Szalay Dorottya hadnagy máshoz megy férjhez. Létezik ebből a reménytelen helyzetből kiút? Miért hagyja ott Örvös Laci nagynénje a férjét Ausztráliában, hogy teljesen új életet kezdjen? Meddig terjed egy kapcsolatban az őszinteség határa? Lehetünk boldogok, ha felvállaljuk önmagunkat? Az írónő tizedik regénye ismét izgalmas perceket ígér az olvasóknak.
 

Most aztán tényleg innom kell! Melyik a legközelebbi kocsma?
A Gagarin úti presszó szinte tálcán kínálja magát, egyértelmű, hogy arra veszem az irányt.
Fölnézek az emlékműre, Dorottyát látom halványsárga ruhájában, amint elsuhan a dombtetőn.
Természetesen tisztában vagyok vele, hogy ez nem a valóság, a képzeletem űz velem gonosz játékot, a vágyott dolgot vetíti ki, igen, milyen jó is lenne újra együtt lenni vele, úgy, mint a régi szép időkben!
De hát ami elmúlt, elmúlt.
Úgy döntök, mégsem megyek a presszóba, vagyis inkább későbbre halasztom, először körülnézek egy kicsit a Parkerdő felé vezető úton, már úgyis régen jártam arra. Az emlékműnél fiatalok üldögélnek a fűben, kezükben sörösdoboz, élénken beszélgetnek. Hideg van a földön ücsörgéshez, de hát ők tudják, nem szólhatok bele. Tőlük nem messze kutyák hancúroznak önfeledten a „Kutyákat póráz nélkül szabadon engedni tilos!” tábla mellett. Nem szólok, senkinek sem ártanak, meg aztán felhatalmazásom sincs rá.
Muszáj leülnöm, annyira kifulladtam.

 

 

2021. október 09.