Vakbarát változat |
Betűméret

Régi fényképezőgépek Magyar Zoltán gyűjteményéből | kiállítás

BDK, 1. emeleti hírlapolvasó

Régi fényképezőgépek Magyar Zoltán gyűjteményéből: kiállítás a Magyar Fotográfia Napja alkalmából című tárlat 2023. szeptember 22-ig tekinthető meg könyvtárunk 1. emeleti hírlapolvasójában.

„1975 óta gyűjtöm a régi fényképezőgépeket és a fényképezéshez szükséges egyéb eszközöket (fénymérőket, zárakat, távmérőket, másoló és nagyító berendezéseket.) Jelenleg 460 darab kamera és 250 darab egyéb tartozék alkotja a magángyűjteményemet. Mint minden gyűjtőnek, nekem is van egy „legféltettebb kincsem”, a magyar gyártmányú Duflex, amiből összesen 600 darab készült. Ez volt a világ legelső vízszintes betekintésű tükörreflexes fényképezőgépe.
 
A legérdekesebb darabok a „mini” fényképezőgépek, melyeket a hírszerzők, kémek is használtak munkájuk során. Nyugdíjasként a mai napig is szívesen töltöm ráérő időmet otthonom egyik szobájában, féltve őrzött relikviáim között. Az eltelt 48 év távlatában még mindig tudok felfedezni újabb és újabb információt, adatot gyűjteményem darabjaival kapcsolatban.” (Magyar Zoltán)
 
Megtekinthető 2023. szeptember 22-ig

2023. augusztus 24.