Vakbarát változat |
Betűméret

„Nem méltatlan dolog a festéssel kapcsolatos dolgokról írnom…” (Dürer)

BDK, kölcsönzőtér

A Berzsenyi Dániel Könyvtár kamarakiállítás keretében emlékezik meg az 550 éve született Albrecht Dürer (1471-1528) magyar származású bajor festőről, grafikusról, könyvkiadóról és művészetelméleti íróról.

Talán kevesen tudják, hogy a sokoldalú, zseniális művész, matematikus és tudós – határtalan kíváncsiságának és tudásszomjának köszönhetően – számos dologban megelőzte kortársait. Dürer volt az első, aki a festészetet nem mesterségként, hanem művészetként határozta meg, s munkáit tudatosan terjesztette. A kiállítás keretében a könyvtárban található, Dürerrel és korával foglalkozó könyvek és egyéb dokumentumok alapján válogatás látható a művész ismert és kevésbé ismert munkáiból. Főképp festmények, fa- és rézmetszetek kerültek bemutatásra – korára jellemzően jórészt a Bibliából –, de valósághű, kifejező portréi és a természet szépségeit megörökítő képei is bekerültek a tárlókba.

Dürer életének néhány fontosabb részlete mellett a festészettel, művészettel, emberábrázo-lással kapcsolatos gondolataiból, munkáiból is válogattunk. Érdekességként bekerült egy ismertető is Guilielmus Durano Rationale Divinorum Officiorum című kötetéről. Az 1494 szeptemberében nyomtatott kötetekből öt példány található magyarországi közgyűjteményekben, s ezek közül csak három maradt fenn teljes egészében, köztük a könyvtárunkban őrzött ősnyomtatvány. A kötetnek Dürer munkásságával úgy van kapcsolata, hogy Anton Koberger nürnbergi ősnyomdász híres műhelyében készült, aki keresztapja volt Dürernek. A grafikus, festőművész számos könyvillusztrációt is készített, melyekről gyakran hiányzik a monogramja. A Koberger-könyvekben feltételezhetően Albrecht Dürer fametszetes illusztrációi szerepelnek.

A tárlat 2021. augusztus 26-ig tekinthető meg az 1. emeleti kölcsönzőtérben.

2021. augusztus 03.