Vakbarát változat |
Betűméret

Láthatatlan Szombathely | Séták a Kanászdombtól a szentmártoni ispotályig I.

2021. szeptember 17. 16:30

Szombathely, Károlyi Gáspár tér, református templom

A sétát vezeti: dr. Kiss Gábor régész
Útvonal: Kanászdombtól a Pusztapincéig

 
Szombathely városa látható műemlékei mellett bővelkedik olyan emlékekben is, amelyek mára már teljesen eltűntek a föld felszínéről. A hajdan volt időkben azonban helyszínei voltak a településen történt jeles eseményeknek vagy egyszerűen csak a mindennapi élet színteréül szolgáltak. Háromrészes, nyugatról kelet felé haladó utunkon most ezeknek az eltűnt, a mai városlakó számára láthatatlanná vált emlékeknek sorát járjuk végig, felidézve a középkor és a kora újkor világát.
 
Először a Kanászdombtól útra kelve, a Perint-hídon és a hajdani Karicsán keresztülmenve, elhaladunk a külső vár falai és árkai előtt. Így jutunk a vár piacára, ahonnét pedig a várbajáró utcán át a település központjában álló püspöki borkimérésig, a Zöldfáig (vagy más néven Pusztapincéig) sétálunk el.
 
A második alkalmat a szabadalmas püspöki mezőváros főterének, vagyis az öreg város piacának és a piac nevezetességeinek szenteljük. A régi városházától elindulva egészen a Gyöngyös utcai kapuig megyünk, érintve, természetesen, a tűztornyot és az annak árnyékában álló többi épületet is.
 
Utoljára a Gyöngyös utcai kapun kívüli területet vesszük szemügyre a Szőkeföldi kúriától indulva. A ferences templom mellett sétálunk tovább a Gyöngyös-patak túlpartján fekvő, hajdani Szentmárton faluban álló ősi plébániatemplom és annak temetője irányába, egészen a mellettük felépült ispotályig.
 
Szervezők: Berzsenyi Dániel Könyvtár helytörténeti klubja, Vasi Múzeumbarát Egylet

További sétaidőpontok:
2021. szeptember 24. – Az öreg város piacától a Gyöngyös utcai kapuig
2021. október 1. – A Szőkeföldi kúriától a szentmártoni ispotályig

2021. szeptember 08.