Vakbarát változat |
Betűméret

Kovács József: Izik, dürmelik, keresztény képírás | könyvbemutató

2023. november 29. 17:00

BDK, földszinti előadóterem

A Berzsenyi Dániel Könyvtár, Kercaszomor Önkormányzata, a Vas Megyei Honismereti Egyesület és a Vasi Múzeumbarát Egylet tisztelettel meghívja Önt és családját, barátait
 
Kovács József: Izik, dürmelik, keresztény képírás
című kötetének bemutatójára.
 
A több mint 300 oldalas kiadvány a tudós pap által a kercaszomori szolgálati évtizedei alatt a veleméri templom freskóiról és a Magyar Szent Korona ikonográfiájáról írt tanulmányait, valamint az őrségi szájhagyományt őrző szöveg- és kottagyűjteményét tartalmazza.
 
A köszöntők elhangzása után a szombathelyi származású katolikus címzetes esperest és a születésének 90. évfordulójára kiadott kötetet a szerkesztő, Soós Kálmán, a Fortissimi Alapítvány elnöke mutatja be.
Közreműködik Tornyos Jázmin versmondó.
 
„Két arc. Közöttük hatszáz esztendő. Mindkettő Vas vármegyében maradt ránk. Ám ennél sokkal több köti össze az arcokat. Nemcsak ezen a borítón vannak egymáshoz közel, a kötet tartalmában is. A regedei Aquila János 1366‑ban bizonyára készült már a veleméri templom felöltöztetésére. A következő két évben keresztény történetekkel, ikonokkal és szimbólumokkal körbefestette a frissen vakolt falakat. Egy részük szerencsére ránk maradt. A szombathelyi Kovács József katolikus pap 1966‑ban Kercaszomoron írta első jegyzeteit a veleméri freskókról. (...) Az izgatta, mit üzent a falakon Aquila János az olvasni nem tudóknak. (...) Kovács József az őrségi emberek általa gyűjtött szóhagyományában, dalaiban is a gondolkodás régi rendjét látta meg. Az őrségiek emberszeretete vette körül, miközben a mindeneket alkotó bölcsesség titkait fürkészte. Néhányat ránk bízott."
 
A kötetet a Fortissimi (Legbátrabbak) Alapítvány és Kercaszomor Önkormányzata adta ki az Agrárminisztérium, a Hungarikum Bizottság és az Őrségi Római Katolikus Plébánia támogatásával.

2023. november 16.