Berzsenyi Dániel Könyvtár akadálymentesített portál

Navigáció:

Betűméret beállítása:

Színbeállítás:

Rólunk írták 2015-ben

Ölbei Lívia: Holdosi hangja
Vas Népe, 2015. nov. 19., p. 1., 2.
A Berzsenyi Dániel Könyvtár és a Roma Nemzetiségi Önkormányzat 2015-ben több, a cigányság értékeivel, kultúrájával foglalkozó rendezvényt szervezett intézményünkben. Kiállítás nyílt Ferkovics József festőművész alkotásaiból, vendégül láttuk Nótár Ilona írónőt, valamint emlékestet szerveztünk Holdosi József halálának 10. évfordulójára. A programsorozat zárásaként november 18-án Romák, cigányok a tudomány és a művészetek terében címmel konferenciára került sor Beck Zoltán romológus elnökletével.
 A pécsi egyetem adjunktusa a tanácskozás első előadójaként arról beszélt, mi is a romológia, vagyis mi nem az. Őt követte Kardos Ferenc, a nagykanizsai városi könyvtár igazgatóhelyettese egy, a szlovén-magyar-osztrák hármas határon végzett szociológiai felmérés eredményének ismertetésével. Junghaus Tímea művészettörténész a roma kortárs képzőművészetről beszélt, míg Takács Dóra főiskolai docens Holdosi József Kányák című regényének német nyelvű kiadásáról tartott előadást. A tanácskozás utolsó vendégeként Takó Anna Mária bölcsész Kányák-elemzéssel érkezett.
 A konferencián Beck Zoltán felvetette egy kétévente megrendezésre kerülő Holdosi József-sorozat lehetőségét, amelyre Nagy Éva, könyvtárunk igazgatója reagált. Elmondta, hogy az intézmény partner az ötlet kidolgozásában, megvalósításában és tovább folytatódnak 2016-ban is az esélyegyenlőségi programok, pályázati támogatástól függetlenül.


Ölbei Lívia: A régi pezsgést a palackból : az Életünk Könyvek (első?) 30 éve: emlékidézés a BDK-ban
Vas Népe, 2015. nov. 2., p. 7.
Az Életünk Könyvek címmel megjelentetett sorozat 30. születésnapját ünnepeltük október 28-án könyvtárunkban. A rendezvény házigazdája Nagy Éva igazgató volt, az 1985-ben megjelent első kötet, egy Életünk-repertórium szerkesztője. Az intézmény három éve szorosabban is kapcsolódik az Életünkhöz, hiszen a könyvtár kiadásában jelenik meg a periodika és a szerkesztőség is itt található. Az est vendége volt Pete György, a folyóirat egykori főszerkesztője, valamint Láng Gusztáv, Tóth Csaba és Gyurácz Ferenc. 
A vendégek felidézték az 1980-as, 1990-es évek pezsgő irodalmi életét, mikor a szerkesztőség székházában egymást váltották a kor híres irodalmárai, pl. Határ Győző, Kányádi Sándor, Nádas Péter és Konrád György. Tárlatokat, beszélgetéseket szerveztek és az Életünk országos jelentőségű irodalmi folyóirattá vált. A múltidézésen Pete György úgy fogalmazott, hogy az alapvető cél az volt, hogy "kimazsolázzák mindenhonnan a legjavát és az újságban megjelenhetett minden, ami szakmai és erkölcsi mércével értéket képviselt.” 
A rendezvény végén az érdeklődők megtekinthették a 30 év alatt megjelent Életünk Könyveket - tárlókba rendezve.


Ölbei Lívia: Gyilkosság nem volt, Arisztotelészt Szombathelyen is megtaláltuk : a titkok könyvtárában jártunk [Vaol 2015. október 11.]
Az Országos Könyvtári Napok keretében, október 10-én éjfélig tartó nyitva tartással vártuk olvasóinkat, akik végigjárhatták az épületet a raktártól a könyvkötészetig számos egyéb program kíséretében.
Szabó Márta kollégánk kalauzolásával például olyan könyvritkaságokba lehetett belelapozni, amelyek egyébként csak kutatói engedéllyel kérhetők ki. A látogatók azt is megtudhatták, hogy intézményünk birtokában „ötszáznál több olyan kötet van, amely az 1850 előtti időkből való, ebből 65 kötet 1711-nél korábbi, négyet pedig 1500 előtt adtak ki, vagyis ősnyomtatvány. Hatszáz kötet pedig egyéb okból számít ritkaságnak, például mert első kiadás vagy, mert a szerző dedikálta.” Legrégebbi kiadványunk Ptolemaios: Cosmographia című munkájának 1482-es latin nyelvű kiadása.
Munkatársunk arra is kitért, hogy a megyei könyvtár állományát az 1880-ban alapított Közkönyvtár alapozta meg, a legjelentősebb gyarapodás pedig a Pável Ágoston-korszakhoz köthető.


Némethy Mária: Fotók bécsi műtermekből
Szombathelyi 7, 2015. szept. 5., p. 17.
Fotográfiákból, ferrotípiákból (vásári bádog gyorsfénykép), díszes fotóalbumokból, korabeli kőnyomatos bécsi kiadású kottákból nyílt tárlat Wiener Fotografien Walzer címmel könyvtárunkban. A kiállítás gerincét leginkább osztrák, elsősorban bécsi műtermekben készült portrék adták. Az anyag bemutatását a Debreceni Egyetemi és Nemzeti Könyvtár munkatársai vállalták, nyitóbeszédet Torjay Valter művészettörténész mondott.
A bemutatott fényképek a fotóportrék aranykorát, az 1860-as végének hangulatát idézték fel, amikor még divat volt fényképpel díszíteni a lakást és Erzsébet királyné fotóiból tízezer példány kelt el, azt az alapigazságot bizonyítva, hogy „akit szeretünk, annak képét is óhajtjuk bírni.”


Budai Dávid: A szálló az Életünk : utcák haladási irányán is változtatnának
Vas Népe, 2015. aug. 29., p. 7.
A szombathelyi Savaria Szálló építésének százéves évfordulója alkalmából ünnepi lapszámmal jelentkezett az Életünk folyóirat, amelynek bemutatójára augusztus 27-én került sor.
A kiadvány előzményeként 2014-ben a Berzsenyi Dániel Könyvtár féléves rendezvénysorozatot szervezett, melynek keretében az intézmény többek között Facebook-oldalt indított, flashmobot rendezett az egykori szállodai teraszon, valamint kiállításmegnyitóra és kerekasztal-beszélgetésre került sor. A programsorozatot megelőző kutatómunka eredményeit olvashatják az érdeklődők a megjelent dupla számban. A helyi történészek tanulmányai felelevenítik a korabeli Szombathely és a Kovács család életét, bemutatják a szálló kulturális életben betöltött szerepét és a Nagyszálló jelenét. Mindezeket korabeli fotók, aprónyomtatványok, cikkek színesítik.
Az ünnepélyes bemutatón elhangzott: "Szombathely emblematikus épülete előtt tiszteleg az Életünk legfrissebb száma, nem véletlenül. A szálloda minden szempontból megkerülhetetlen, nemcsak építészettörténeti és kulturális szempontból, hanem azért is, mert tökéletes lenyomata Szombathely egykori társadalmának.”


Bakó Béla: A legsanyarúbb sorsúak : hiánypótló kötet a cigányság holokausztjáról
Szombathelyi 7, 2015. aug. 8., p. 9.
A roma holokauszt, vagyis a porrajmos áldozataira kiállítással és könyvbemutatóval emlékezett intézményünk. Daróczi Ágnes és Bársony János hiánypótló dokumentum- és tanulmánygyűjteménye a cigányság második világháború alatti szenvedéseit mutatja be.
Hétezer forrás, túlélők visszaemlékezései és öt koncentrációs tábor névsora segítette a szerkesztőket, hogy átfogó képet tudjanak adni a romák történelmének tragikus éveiről. A könyv bemutatja, hogy a komáromi Csillagerődben milyen embertelen körülmények között tartották a politikai foglyokat, zsidókat, cigányokat, hogyan válogatták ki a munkaképes rabokat és deportálták őket Németországba. A kötetből az is kiderül, hogy eddigi tudásunkkal szemben nem nyolc, hanem huszonhárom helyszínen voltak tömeggyilkosságok. Nagy eredménye a kutatásnak az is, hogy hetven év után sikerült megnevezni a romák legnagyobb magyarországi gyűjtőtáborának vezető tisztjeit.
A kötetet Ferkovics József képei illusztrálják. Az alkotásokat a helyszínen az érdeklődők tárlat formájában is megtekinthették.


Pásti József: Időutazás Ikerváron
Vas Népe, 2015. jún. 19., p. 8.
Könyvtárunk 2006-ban indította útjára Vasi községek digitális archívuma című sorozatát, amelynek újabb darabját június 11-én mutatták be Ikerváron.
A művelődési házban, szépszámú közönség előtt igazi múltidézésre került sor. Az adatbázis digitális tartalmait (cikkeket, fotókat, aprónyomtatványokat, plakátokat) Szalainé Bodor Edit szerkesztő segítségével „lapozgathatták” végig a jelenlévők, míg Perger Ádám informatikus a technikai megvalósítás kulisszatitkairól és az archívum használatának egyszerűségéről beszélt.
A bevezetőben a könyvtár munkatársai kihangsúlyozták, hogy az összeállítás célja az ismeretterjesztés, és nem a tudományos kutatás segítése, így reményeik szerint mindenki élvezettel fogja olvasgatni, nézegetni a megsárgult újságoldalakat, fotókat többek között a község építészeti emlékeiről, híres személyeiről, az egykori oktatási intézményekről, üzemekről, a ma is működő vízi erőműről. Az Ikervári Digitális Archívumot Nagy Éva, a könyvtár igazgatónője adta át Emmer István alpolgármesternek és Pásti Józsefnek, a művelődési ház igazgatójának.


Ölbei Lívia: Holdosi utcájában : Véptől Budapestig: könyvbemutató és újrafelfedezés a BDK-ban
Vas Népe, 2015. jún. 6., p. 11.
A Berzsenyi Dániel Könyvtár első Ünnepi Könyvheti rendezvényén a Csapó Tamás és Lenner Tibor szerzőpáros által jegyzett Budapest településmorfológiája című kötet került bemutatásra.
A program moderátora, Fűzfa Balázs elsőként azt emelte ki, hogy két Vas megyei egyetemi tanár tollából született meg a városföldrajzi tudományos munka és hogy hiánypótló kötetről van szó, hiszen legutoljára az 1940-es évek elején jelent meg hasonló áttekintés. "A szervezők célja az volt, hogy feltárják: az elmúlt 25 év miképpen rendezte át a fővárost", ezért három éven keresztül járták a budapesti utcákat. A rendezvényen a szakírók felhívták a jelenlévők figyelmét olyan összefüggésekre és érdekességekre is, miszerint, ha nem épül fel a pesti palotasor, talán még ma is megvan a túloldalon a festői-balkáni Tabán és hogy az utóbbi években az európai nagyvárosok rangsorában hátrébb szorult a magyar főváros.
Szintén a könyvhét keretében az intézmény a tíz éve elhunyt Holdosi József íróra, pedagógusra emlékezett, aki a 70-es évek végén Kányák című regényével robbant be a magyar irodalmi életbe. Az esten Gergó Judit, a Magyar Rádió munkatársa, Beck Zoltán romológus és Bokányi Péter, az Életünk című folyóirat főszerkesztő-helyettese elevenítette fel a szombathelyi irodalmár alakját.


Ingyenes látogatójegy a könyvtárban
Savaria Fórum, 2015. máj. 2., p. 4.
Könyvtárunk 2015. május 4-től még szélesebbre nyitja kapuit. Az új típusú, ingyenes látogatójegy bevezetésével bárki használója lehet az intézmény egészének beiratkozási díj nélkül is. A látogatójegy – egy gyors regisztráció után – a földszinti információs pultnál kérhető és egy évig használható. Az új szolgáltatás bevezetésével minden eddiginél nyitottabbá és hozzáférhetőbbé válik a megyei könyvtár a használók számára.


Boros Ferenc: Bájoló
Savaria Fórum, 2015. ápr. 11., p. 8.
Könyvtárunk 2014-ben indította útjára a Bájoló című irodalmi-zenés sorozatot, melynek keretében tehetséges fiatalok kapnak bemutatkozási lehetőséget. Az első év sikerén felbuzdulva a rendezvénysorozat 2015 tavaszán is folytatódott.
Az első alkalommal Poócza „Nonsense” András, az Andersen meghalt együttes frontembere volt vendégünk, aki verseit, gitárral kísért dalait mutatta be az érdeklődőknek. Második programunkon Puskás Mátyás és Doma Bence adtak ízelítőt az elmúlt egy évben született verseikből, dalaikból, mint visszatérő „fellépők.” Varga Bence, a Zaporozsec együttes énekes-gitáros dalszerzője a Petőfi Rádióban is sokat játszott közkedvelt dalokból hozott egy kis válogatást, valamint megzenésített versekkel szórakoztatta a nagyérdeműt. A tavaszi sorozat utolsó rendezvényén Vesztergom Péternek, az AGORA Gyermekek Háza Művészeti Fesztiválja nyertesének káprázatos előadásában csendültek fel népszerű külföldi előadók slágerei.
2015 őszén tovább folytatódik a közönség „elbájolása”, várjuk a magukat megmutatni kívánó jelentkezőket.


Ölbei Lívia: Közös ünnep
Vas Népe, 2015. ápr. 10., p. 2.
A Berzsenyi Dániel Könyvtár és a Roma Nemzetiségi Önkormányzat közös programot szervezett április 9-én a Roma Kultúra Napja alkalmából.
Először Nagy Éva igazgató köszöntötte a vendégeket és szólt a könyvtár idei tervéről, miszerint több közös megmozdulást is tervez az intézmény a kisebbségi önkormányzattal. Úgy fogalmazott, hogy a siker érdekében „a kíváncsiságot és az ismeretterjesztést vetik be az előítéletek ellen.” Ezután Vajda László Orfeusz, a roma önkormányzat elnöke az ünnep eredetét idézte fel, majd az Aranyhíd Nevelési-Oktatási Integrációs Központ diákjai tartottak egy kis bemutatót roma táncokból. A program következő részében Nótár Ilona író, újságíró legújabb, női sorsokat felvonultató könyvét mutatta be, míg végül Ferkovics József festőművész kiállítása nyílt meg Boros Ferenc könyvtáros felvezetésével.
A közös ünneplés fontosságát és lényegét a roma írónő a következőképpen fogalmazta meg: „a világ attól szép, hogy tele van színekkel - különben csak unalmas szürke lenne.”


Merklin Tímea: Titkos üzenet a könyvben : ma folytatódik az ajándékozás a polcról: ismeretlenek ismeretleneknek
Vas Népe, 2015. febr. 14., p. 2.
Február 14. nemcsak a szerelmesek, a Nemzetközi Könyvajándék Napja is, melyhez idén intézményünk is csatlakozott. A földszinten a könyvtár munkatársai egy polcot állítottak fel, amelyre bárki elhelyezhetett egy új vagy jó állapotú használt könyvet, helyette pedig választhatott egy másikat. Az ajándékozók kis kártyát is kaptak, amire üzenetet írhattak a leendő tulajdonosnak.
A könyvajándék naphoz kapcsolódóan a Gyermekkönyvtárban két foglalkozást is tartottak, melyen a gyerekek egy mese segítségével ismerhették meg a nap üzenetét: olvasni és ajándékozni jó.


Ölbei Lívia: Minden a megértésen múlik : A holokauszt az irodalomban és a képzőművészetben - és a BDK-ban
Vas Népe, 2015. jan. 5., p. 7.
A Berzsenyi Dániel Könyvtárban a fenti címmel nyílt tárlat a holokauszt-évfordulóhoz kapcsolódóan. Az intézmény saját gyűjteményének darabjait, köteteket és albumokban megjelent képzőművészeti alkotásokat rendezett tárlókba.
„Itt mosolyog Anne Frank, itt van a francia Anne Franknak aposztrofált Héléne Berr, akinek 1942-44-es naplója sok évtizeddel a megírása után került a nyilvánosság elé. Itt van Tadeusz Borowski és Primo Levi, akiknek végül nem volt elég, hogy szavakra váltották az Auschwitz-traumát, önkezükkel vetettek véget életüknek.”
A kamarakiállítás lebontása után ajánljuk mindenkinek a kötetek elolvasását, újraolvasását, hiszen ahogy Héléne Berr írja: "minden a megértésen múlik".

Összeállította: Szalainé Bodor Edit

 

 

2021. január 25.

Menü