Vakbarát változat |
Betűméret

Virtuális könyvtárak

 Látogatóinkat a saját könyvtárunk katalógusánál sokkal kiterjedtebb adatállományokba szeretnénk kalauzolni. Szerkesztett, rendezett linkgyűjteményünk olyan katalógusokat, adatbázisokat ajánl, amelyek nem tárolják ugyan a dokumentumok teljes tartalmát, de a bibliográfiai és elérési adatok segítségével széleskörű tájékozódási lehetőséget kínálnak.

HUNOPAC

Az Országos Széchényi Könyvtár keretein belül működő Magyar Elektronikus Könyvtár szerkeszti az oldalt, amely HUNOPAC: Könyvtári információ Magyarországon címmel közvetlen elérést biztosít a magyarországi katalógusokhoz. Tartalomjegyzéke segít lokalizálni a keresett könyvtári katalógust.


könyvtár.hu

Az összes könyvtár egy helyen...
Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) által létrehozott konyvtarak.hu egy olyan felület, amelyen mindenki értékes és folyamatosan frissülő információkat talál az ország könyvtárainak programjairól, helyben igénybe vehető, illetve online szolgáltatásairól.


Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT)

A Magyar Tudományos Akadémiáról szóló 1994. évi XL. törvény (MTAtv.) 2015. július 21-én hatályba lépett módosításával a nemzeti tudományos bibliográfiai adatbázis, a Magyar Tudományos Művek Tára működtetése a Magyar Tudományos Akadémia közfeladatává vált. Az MTA közfeladatát az MTA Könyvtár és Információs Központ közreműködésével, annak alapfeladatául rendelve látja el.


Magyar folyóiratok tartalomjegyzékeinek kereshető adatbázisa (MATARKA)

A MATARKA (MAgyar Folyóiratok TARtalomjegyzékeinek Kereshető Adatbázisa) magyar kiadású szakfolyóiratok tartalomjegyzékét dolgozza fel a Miskolci Egyetem Könyvtár, Levéltár, Múzeum vezetésével. A felvett adatok adatbázisba kerülnek és több szempont szerint visszakereshetők ill. az egyes számok külön-külön böngészhetők. A gyarapodás egyrészt kézi adatbevitellel történik, másrészt digitális formában már rendelkezésre álló adatok konvertálásával.


Magyar Országos Közös Katalógus és Országos Dokumentumellátási Rendszer(MOKKA-ODR)

A magyarországi nemzeti, tudományos és felsőoktatási könyvtárak és a központi szolgáltatói szerepet betöltő (megyei, városi) könyvtárak közös katalógusa.
Az ODR célja az, hogy megteremtse az információhoz és a dokumentumokhoz való hozzájutás azonos esélyét az ország bármely részén élő állampolgár számára a könyvtári rendszeren keresztül.


The European Library (TEL) - Európai Könyvtár

Az Európai Könyvtár a világhálón keresztül 47 európai nemzeti könyvtár állományához nyújt hozzáférést. A források közt digitális és hagyományos, papíralapú tartalmakat is találunk. Az Európai Könyvtár portálja ingyenes keresőfunkciót kínál, aminek segítségével metaadatokat és digitális tartalmakat is szolgáltat, némelyeket ingyenesen, másokat térítés ellenében. Az Európai Könyvtár működése és fejlesztése 23 európai nemzeti könyvtár összefogásán alapul. 2006 júliusától Magyarország is elérhetővé tette on-line katalógusát és digitális dokumentumai az Európai könyvtárban.

 

2021. április 16.