Vakbarát változat |
Betűméret

Dedikált hálózatos

Kattintson az Önt érdeklő adatbázis logójára!


 EBSCOhost

Az EBSCOhost könyvtárunkban az EBSCO eBooks, valamint a GreenFILE és a LISTA adatbázisokhoz kínál hozzáférést.

 • Az EBSCO eBooks gyűjteménye teljes szövegű kiadványokat tartalmaz, jelenleg több mint 850 000 e-könyvet 1 000 kiadótól angol, német, olasz, francia, spanyol, kínai, japán nyelven. A kutatóktól a kikapcsolódásra vágyókig mindenki megtalálhatja a kedvére valót. Olvasóink saját fiók létrehozásával kölcsönzhetik is ezeket.

 • GreenFILE többek között a globális felmelegedés, a zöld építés, a környezetszennyezés, a fenntartható mezőgazdaság, a megújítható energia és az újrahasznosítás témakörével kapcsolatos anyagokat tartalmaz, 384 000 referátummal és 4700 rekord teljes szövegével.

 • A Library, Information Science & Technology Abstracts (LISTA) adatbázis több mint 500 alapvető folyóiratot, valamint könyveket, kutatási jelentéseket és előadásanyagokat tartalmaz, többek között a könyvtártudomány témakörében.

Az EBSCOhost szolgáltatásai

 • dokumentumok keresése,
 • rövid leírások és ismertetők mentése,
 • PDF formátumú e-könyvek olvasása, letöltése (maximum 14 napig olvashatóak a letöltött e-könyvek)

EBSCOhost regisztráció saját számítógépen

 1. A könyvtári honlap online, előfizetett adatbázisai között található EBSCOhost linkre kattintva nyissuk meg a könyvtárazonosítást szolgáló felületet.
 2. Patron ID mezőbe írjuk be olvasójegyünk számát. Amennyiben ez a szám kevesebb, mint 5 számjegyű, nullákkal egészítsük ki! Pl.: az 532-es olvasójegyhez tartozó Patron ID 00532.
 3. "Sign In" parancsra kattintva a BDK saját EBSCOhost felületére jutunk.
 4. Kattintsunk a "Belépés" gombra, majd válasszuk az "Új fiók létrehozása" lehetőséget.
 5. Töltsük ki a regisztrációhoz szükséges adatokat. A felhasználónév és jelszó megadásakor ékezetes karaktereket és szóközt ne használjunk! A jelszó kis- és nagybetűket, számokat és különleges jeleket (pl. @, #, & stb.) tartalmazzon! A rendszer csak az ERŐS jelszó megadása esetén fogadja el regisztrációnkat.
 6. A sikeres regisztráció utánválasztható adatbázisokat látjuk. A kereséskor egyszerre több adatbázist is használhatunk.
 7. A keresőfelületet angol nyelvű keresőszavakkal tudjuk használni.
 8. E-könyv kölcsönzéshez az "eBook Public Library Collection" kiválasztása után kattintsunk a "Folytatás" gombra vagy a felső menüsorban válasszuk az E-könyvek menüpontot.

E-könyvek kölcsönzése és olvasása okos eszközön

Az Ebsco e-könyveit letölthetjük számítógépünkön kívül okostelefonukra, tabletünkre is. Olvasásukhoz az Adobe Digital Editions alkalmazást ajánljuk, mely elérhető asztali számítógépes változatban is.

 1. 1Töltsük le Adobe Digital Editions applikációt.  Ha még nincs, akkor regisztráljunk egy Adobe ID fiókot, ezzel tudunk bejelentkezni az alkalmazásba.
 2. Nyissuk meg a telefonunk böngészőjén a könyvtár honlapját. Az online, előfizetett adatbázisok között találjuk az EbscoHost linket, nyissuk meg. Az oldal azonosítást kér (Patron ID), adjuk meg az olvasójegyünk számát (5 karakter, ha nincs ennyi, akkor nullákkal kell kiegészíteni, pl: az 532-es olvasójegyhez tartozó Patron ID 00532).
 3. Válasszuk ki, melyik adatbázisban akarunk keresni, böngészni. Tipp: a felső menüsorban válasszuk az E-könyvek menüpontot.
 4. Ha olvasni/letölteni szeretnénk, akkor be kell jelentkeznünk a regisztrált felhasználónév - erős jelszó kombinációval.
 5. Ha okostelefonon, tableten akarjuk olvasni a max. 14 napra ’kikölcsönzött’ dokumentumot, akkor letölthetjük. Meg kell adni, hogy milyen formában akarjuk olvasni – pdf (számítógépen), epub (okoseszközön). Miután letöltődött, a telefon/tablet fájlkezelőjében (Fájlok) megnyitva társíthatjuk az Adobe Digital Editions alkalmazáshoz. Ezen belül olvashatjuk, használhatunk könyvjelzőket, ill. a program jelzi azt is, ha már lejárt és nem elérhető számunkra az adott könyv.

Tipp

 1. Lépjünk be webes felületen, böngésszünk így.
 2. Ha megtetszett egy könyv, akkor van a jobb oldalon egy mentés mappába funkció – itt el vannak könyvjelzőzve a minket érdeklő könyvek. Ha szeretnénk okos eszközön olvasni őket, akkor már csak telefon/tablet böngészőjében be kell lépnünk az EbscoHost felületre (Könyvtár honlapja, Patron ID, Belépés saját névvel jelszóval, Mappa megnyitása) és innen egyszerűbb letölteni a könyvet, és megnyitni az Adobe Digitals Edition applikációval.

Keresés az EbscoHost felületein

 1. Egyszerű keresés jön fel elsőként, itt kulcsszavak, címrészletek, szerző szerint kereshetünk.
  A keresőmező felett mutatja, hogy éppen melyik adatbázist használjuk (eBook Public Library Collection (EBSCOhost), eBook Collection / GreenFILE / A Library, Information Science & Technology Abstracts (LISTA)).

 2. Keresés szűkítése/bővítése: pl. kiadás dátuma, csak teljes szöveges, konkrét cím/szerző/ISBN szám.

 3. Összetett keresés hasonló opciókkal, plusz nyelvre is lehet szűrni. Ez hasznos ha nem angol nyelvű dokumentumokat kerestek – ezekből van a legtöbb (német, francia, stb).

Oktatóvideók az EBSCO YouTube csatornáján.

További, részletes információk az e-könyv kölcsönzés lépéseiről angol nyelven az EBSCO LibGuides oldalon.


Arcanum Digitális Tudománytár (ADT)

Az Arcanum Digitális Tudománytár (ADT) Magyarország legnagyobb digitális periodika adatbázisa. Folyamatosan bővülve több száz hazai tudományos- és szakfolyóirat, valamint heti- és napilap minden lapszámát szolgáltatja olvasható és letölthető formában előfizetői számára.

Helytörténeti anyaggyűjtésekhez és családfakutatáshoz is remekül használható.
Kereshetünk többek között monográfiákban, hivatalos közlönyökben, iskolai értesítőkben, név- és címtárakban, országos és helyi lapokban.

2015. július 30-tól a Berzsenyi Dániel Könyvtárban is korlátozás nélkül használható a teljes szövegű adatbázis. A folyamatosan bővülő adatbázis kétrétegű PDF-eket és keresőprogramot tartalmaz. A korlátozás nélküli keresés, böngészés mellett egyszerre 50 oldal letöltése lehetséges.
Az adatok előállítója, a szoftver fejlesztője és üzemeltetője az ARCANUM Adatbázis Kft.

Az érdeklődők számos témakörben, tág időhatárok közötti irodalomban búvárkodhatnak a családtörténettől kezdve, a művészeteken át a természet- és társadalomtudományokig.

Segédlet az adatbázis használatához


Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA)

A Nemzeti Audiovizuális Archívum a magyar nemzeti mûsorszolgáltatói kötelespéldány-archívum. 

Az M1, az M2, a Duna TV, az RTL KLUB és a TV2, valamint az országos rádióadók (Kossuth, Petõfi, Bartók) magyar vonatkozású mûsorait gyûjti, dolgozza fel és archiválja 2006. január 1-étõl. A katalógus szabadon elérhetõ az interneten, a médiatartalmat viszont csak a NAVA-pontokon lehet megtekinteni. Ilyen hozzáférési pont könyvtárunk is. A szabadon megtekinthető műsorok legegyszerűbben a nyitóoldal „Szabad műsorok” a felső menüpontjából érhetők el, ahol csatorna és műfaj szerint rendezve böngészhet közöttük.

2022. március 16.