Berzsenyi Dániel Könyvtár akadálymentesített portál

Navigáció:

Betűméret beállítása:

Színbeállítás:

Életünk 2019. 3. szám  

 

A mesterek nem ismerték egymást, de lelküknek üzenete jelen van századunk műhelyiben is. Veszteség lenne szemet hunyni efelett. Velük kell élnem, és amit sugallnak, tovább éltetni korongom törvénye szerint. Ez hitvallás és elkötelezettség, amelyre a gyökereim és ez a kis ország is kötelez, ahol születtem.

("Föld - Ember". Zalaegerszeg, 2015)

Születésnapja alkalmából Németh János Kossuth- és, a Nemzet Művésze-díjas keramikus-szobrász előtt tiszteleg az Életünk folyóirat márciusi száma. Ez alkalomból műtárgyfotói, Péntek Imre vele készített interjúja és Feledy Balázs személyes sorai kerültek közlésre a lapszám első felében. Szombathelyen a volt tüdőgondozó Dr. Antall József téri bejárata mellett megállva gondoljunk Németh Jánosra, aki ez év márciusában töltötte be 85. életévét. Pelle János történész, író nagy elhivatottsággal kutatja a holokauszt irodalmát, történelmét. 1992-ben megalapította a Magyarországi Zsidó Fórumot. 2000-2004 között a Zsidó Közéleti Unió ügyvivője volt. 2004 óta a Zsidó-Keresztény Közületi Unió ügyvivője. Magyar zsidó irodalomtörténetet és az antiszemitizmus történetét tanította az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetemen. Pelle antiszemitizmust boncolgató kötetei, szakcikkei kapnak hideget – lelkes kritikusa Karsai László –, meleget. A téma több aspektusú megítélése, érintettsége okán e cikk is újabb gondolatokat indíthat meg. Pelle János e területen mutatott aktivitása okán joggal feltételezhető, hogy célja a holokauszt szem előtt tartása, az ezzel kapcsolatos beszéd, vita, közös gondolkodás elindítása, fenntartása.

Az Életünk folyóirat küldetésszerűen, olyan irodalomtörténeti eseményeket is tárgyal, melyek hatást gyakoroltak a hazai és a határon túli magyarságra. 2018. október 25-én a Lengyel Köztársaság budapesti Nagykövetsége – együttműködve a Lengyel Intézettel – tudományos konferenciát szervezett a Feliks Alojzy versére szerzett, Boze cos Polske c. népének keletkezésének 200. évfordulója alkalmából. A magyar befogadástörténet jelentőségét hivatottak kiemelni Petneki Áron, Kabdebó Lóránt, Wojciech Kaliszewski, Kiss Gy. Csaba, Kovács István és Józef Wybicki személyes reflexiókat is tartalmazó referátumai.

Ajánlja: Spiegler-Kutasi Nikoletta

Menü