Vakbarát változat |
Betűméret

Életünk 2018. 2. szám

 


A Kossuth Rádió minden délben egy-egy magyarországi templomából közvetíti a déli harangszót. A megkonduló harang hallatán a csendes áhítatot sugárzó, ámulatba ejtő mennyezeti freskókkal díszített, végtelen békét sugárzó épületek tárulnak lelki szemeink elé. A kötet témájául szolgáló templomok kezdetektől fogva a közösségek, a közösség szervezésének legfőbb helyszínei. Bennük nem csak a hitbuzgók, de Isten elkóborolt bárányai is védelemre leltek. Az aktuális szám alapgondolataként értelmezhetjük Pál Ferenc levéltáros sorait:

Azáltal, hogy a templom épülete, a falak, a bútorok, műemlékek magukon hordják a változó korok jeleit, a szakrális tér időn kívüli dimenzióba kerül. Isten a téren és az időn kívül áll, ő a történelem ura. Az öröktől fogva létező Alkotó és a számos kor lenyomatát magán viselő, ezáltal egyfajta kortalan jelleget magára öltő épület között egy újabb kapcsolat alakul ki. A templom maga is kezd hasonlóvá válni Istenhez.

A lapszám szerzői -  Pál Ferenc, Vörös Gizella, Feiszt György, Merklin Tímea, Söptei Imre és Rétfalvi Balázs - különleges, ritka történeti adalékokkal járulnak hozzá a Vas megyei templomok történetéhez.

A kötetet Benkő Sándor és Berta Norbert fotói teszik még érdekesebbé.

2018. április 3-án a Berzsenyi Dániel Könyvtárban a tematikus kötet bemutatása kapcsán Bokányi Péter irodalomtörténész, szerkesztő beszélgetett Benkő Sándor fotóriporterrel, Merklin Tímea újságíróval és Pál Ferenc levéltárossal.