Berzsenyi Dániel Könyvtár akadálymentesített portál

Navigáció:

Betűméret beállítása:

Színbeállítás:

Életünk 2018. 10. szám  


Az összetört nádszál című búcsúztatójában Buji Ferenc filozófiai író örökítette meg a nemrégiben elhunyt Taraszevics Zsuzsa – írói nevén Veres Zsuzsanna (1977-2018) - rövid életének meghatározó filozófiáját:

A művészet nem nagyon érdekel, mert ha az ember jól végzi a dolgát, szükségszerűen művésze a hivatásának.

A nekrológ végén az írónő bibliográfiáját közli a lap. A folyóirat egyes rovatai között Tornai József, H. Hadabás Ildikó, Kovács István versei képeznek egyfajta átvezetést.

Az örök visszatérés reményével kecsegtető képek az eredet közelébe kalauzolnak, nem hagynak időt a félrenézésnek, nem hagynak teret a félreértésnek.

Ayhan Gökhan fiatal költő gondolatait idéztük a 2018. május 24-én, Pestújhelyen nyílt Nagy Előd kiállításról. Jelen számot a festő, éremművész munkái illusztrálják. A kritika rovatot továbbra is Péntek Imre gazdagítja írásaival, ezúttal H. Hadabás Ildikó Röghöz kötötten (Pápa, 2018.) című kötetéről. Az irodalmi lap egy kedvelt színfoltja a beszélgetések, interjúk rovat. Ezúttal Balázs Géza cserélt gondolatot Jánosi Zoltánnal.

De nemcsak a vizuális költészet képi, szövegi, formai elemeit dúsítja fel a Papp Tibor-i életmű, hanem a magyar irodalom zsánerének önkéletírás-fejezetéhez is új színeket ad.

Adott. A lapszám oldalain a 2018. július 18-án elhunyt József Attila-díjas magyar író, költő, műfordító, tipográfusnak állít emléket Kelemen Erzsébet. Az 1956-os szabadságharc és forradalom történésze, M. Kiss Sándor azzal a célzattal kezdte el írni emlékiratait, hogy történetein keresztül tegye megélhetőbbé, megérthetőbbé lányai számára az egyes korokban uralkodó trendeket, folyamatokat, a történelmet. Emlékiratainak közlése a 2009. 4-es (Különbéke címmel) lapszámban indult el. Az Életünk folyóirat egyes lapszámai (1963-2014) elektronikus úton is elérhetőek az Arcanum Adatbázis Kft. jóvoltából a Hungaricana adatbázisban. Online böngészésre, olvasásra a Berzsenyi Dániel Könyvtár II. emeleti olvasótermében biztosítunk lehetőséget a beiratkozott vagy látogatójeggyel rendelkező olvasók számára

Menü