Berzsenyi Dániel Könyvtár akadálymentesített portál

Navigáció:

Betűméret beállítása:

Színbeállítás:

Életünk 2018. 1. szám  
 

Számos irodalmi csemegét tartogat a 2018/1-es Életünk lapszám. Elsőként Faludi Ádám költő, író Szekeres a falon című novelláját emelném ki, mely a végtelen bolondozások idejét idézi, amikor még a vendéglátóhelyeken lehetett dohányozni, be lehetett nézni Venyigeszúhoz és Planktonhoz, „mert megtehettem”. A szerző legutóbbi kötete 2010-ben Hogyan teremtettem világot címmel jelent meg (BDK jelzet F 14).

A hazai szépirodalom örök kedvelt témája a bor, a borozás. Hamvas Béla neve mellett ki kell emelni Sarusi Mihály író, költő nevét is. A 2009-ben megjelent Pinceszer – Boros úti beszélyfüzér című könyvének egyfajta folytatása az aktuális lapszámban közölt Pinceszer II. adomagyűjtemény.

Bobory Zoltán költő, író versében keresi fel Raksányi Gellért („Kutyu”) a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész sírját, hogy elmondhassa mennyire fontos volt az ő jelenléte, barátsága:

nem csak most, a györöki temetőben; ahol átölelsz minket, hogy beleroppan a csontunk – hanem egész botladozásunkkor felétek…

Kelemen Erzsébet költő, író a 2017-es ünnepi könyvhétre megjelent L. Simon László Körbejárni a hazát című kötetével kapcsolatban támadt gondolatait osztja meg az olvasókkal. Az esszékötet azokról az eltéphetetlen szálakról szól, melyek „tradíciókká fonják a múltat, amik összekötnek bennünket elődeinkkel és utódainkkal”. A kötet a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány jóvoltából jelent meg.

Lezáró, befejező részéhez érkezett Tárnok Zoltán író Forgácsok című gondolatsorozata, melyben most is a kíméletlen kritikus szemével figyeli a körülötte bontakozó, vagy éppen bomladozó világ trendjeit, ikonjait.
Kiss Gy. Csaba irodalomtörténész Fra Stjepan Pavić horváth származású klasszika-filológus, tanár, műfordító és műgyűjtő igazán változatos életútjával ismertetteti meg az olvasót.

Végül Balázs Géza nyelvész, néprajzkutató Szombathely város nyelve címmel megjelent tudományos esszéjét ajánlom az olvasók figyelmébe, melyben városunk nyelvhasználatában erőteljesen feltűnő regionális köznyelvi nyelvjárás jellemzőit örökíti meg.

A folyóiratban szereplő képek a Berzsenyi Dániel Könyvtár és a Szombathelyi Szépítő Egyesület által 2017-ben hirdetett Máskép(p) című helytörténeti fotó- és filmpályázatra beérkezett pályaművekből kerültek kiválasztásra.
Az Életünk folyóirat 2018/1-es száma megvásárolható az első emeleti nyilvántartó pultnál.

Menü