Vakbarát változat |
Betűméret

Életünk 2018. 8-9. szám

 


Az Életünk irodalmi folyóirat időről-időre jelentkezik olyan tematikus számmal, amely a régészet tárgykörébe tartozik. Ez a dupla kötet szakmai szempontból is jelentős írásokat tartalmaz, központi témájuk a füvek, fák, régészet.  A három fogalom egyfajta szimbolikus kört alkot, amelynek segítségével a vendégszerkesztő Ilon Gábor régész az emberrel szinte egyidős növényzet múltjára, jelenére kívánja felhívni a figyelmet, hiszen sok fajt sajnálatos módon napjainkban ökológiai katasztrófák pusztulással fenyegetnek. Ahogy az emberiség egyre nagyobbat tudott és mert fejlődni, egyre nagyobbat mert alkotni, a bolygónk mint büszke anya úgy szolgálta és még szolgálja - ameddig csak tudja - gyermekét, az embert. Ám a kezdeti felfedezéseket, kísérletezéseket  mértéktelen előállítás és fogyasztás követte. A hálózati társadalmak kimeríthetetlen igényű tékozló fiúvá nőtték ki magukat, és a Föld lassanként benyújtja a számlát. Napjainkban az állat- és a növényvilág kihalófélben van.

E fogyasztás tárgyaival foglalkoznak az írások, a folyamat egy-egy mikronnyi pontocskáját veszik górcső alá. Természetesen a szerzők érdeklődése által determinálva.

Az összevont számban több mint 105 oldalon megjelenő tanulmányok gondolkodásra, cselekvésre ösztönzik az intelligens, értő olvasót.