Berzsenyi Dániel Könyvtár akadálymentesített portál

Navigáció:

Betűméret beállítása:

Színbeállítás:

Életünk 2018. 5-6. szám  


Egy folyóirat általában akkor jelentkezik dupla számmal, ha tematikus szám kapcsán bővebb mondanivalót kíván közölni a szerkesztő. Ilyen volt például a Savaria Szállóról szóló (2015/7-8.) dupla szám is, vagy a Rajnai László emlékszám (2016/6-7.). A májusi és a júniusi összevont számban egy különleges összefonódás fedezhető fel. Minden évben május utolsó vasárnapján ünnepeljük a gyerekek, a jövőbe vetett remény napját. Június 4-e pedig a nemzeti összetartozás napja, amely szűkebb értelemben a trianoni békeszerződés aláírásának évfordulója, tágabb értelemben a magyarság, mint fajtól, nemtől, vallási hovatartozástól független nemzeti identitás, „a magyar vagyok” érzés ünnepe. Ez a kettő egyesül egy olyan regényiratban, melyről maga a szerző így nyilatkozott:

Kettős cél vezérel (és még sok más egyéb is, e kettőn túl…). Ne csalódjék a színpadi műben az, aki már olvasta a regényt! Aki pedig nem olvasta, kapjon kedvet az elolvasásához!

Az Egri csillagok című Gárdonyi Géza regényt talán minden magyar ember legalább egyszer elolvasta már életében, olyan is akad, aki nemcsak olvasta, de mindenféle iskolai kényszer ellenére kijegyzetelte; a regény ihletője volt már filmnek, festménynek és színdarabnak is. Zalán Tibor író, drámaíró a híres regény alapján készült színdarabját 2018. március 19-én mutatták be a Nemzeti Színházban. A darab különlegessége, hogy a gyerekek, a néhai egri srácok szemszögéből mutatja be a török háborút. Egy olyan korosztály szemszögéből, akiknek nagy valószínűséggel a nyáron vagy a jövő nyáron meg kell birkóznia a több mint ötszáz oldalas cselekménnyel. Annak a korosztálynak, akit manapság olyan sok támadás ér, mert nem olvasnak, mert folyton a monitort bámulják. Azt hiszem, a dramatizált változat segít a mai gyerekeknek megérteni a török uralom alatti időket, az 1552-es egri vár ostromát. És abban is biztosak lehetünk, hogy a darab láttán szívesebben fogják elolvasni az eredeti művet. 

A dupla szám a Berzsenyi Dániel Könyvtár A vers világa címmel meghirdetett képzőművészeti pályázatára érkezett és a zsűri által kiállításra javasolt munkákkal került illusztrálásra. A pályázat témája a Szívlapát kortárs verseskötet, amely célzottan fiatalok számára összeállított, 85 költő 150 alkotását tartalmazó versgyűjtemény. A májusi – júniusi szám még tartogat egy szívet fájdító közleményt is: Pelle János író, újságíró A magyar orvosok és a „végső megoldás” című dolgozatát. A magyar orvostársadalmat ért második világháborús súlyos veszteségen túl megismertet annak egy másik vetületével, ez pedig azoknak az orvosoknak a társasága, akik a Magyar Orvosok Nemzeti Egyesülete mögé felsorakozva azon dolgoztak, hogy a vezető szerep kizárólag magyar embereknek jusson. Döntéseiket szorosan együttműködve a náci vezetőkkel faji alapon hozták. Tóth Csaba Munkácsy-díjas képzőművész Bartha László festőművésznek és Tornay Endre András szobrászművésznek a Kőszegi Művészeti Egyesület és a Jurisics Vár közös összefogásából létrejött emlékkiállítását értékes életrajzi adalékokkal színesítve örökíti meg írásában. Kőszeg város mindkét alkotói életmű kibontakozásának és betetőzésének helyszínéül szolgált.

Menü