Vakbarát változat |
Betűméret

Életünk 2015. 7-8. szám

 

100 esztendeje, 1915-ben nyitotta meg a kapuit a Kovács Szálló Szombathelyen. A centenárium tiszteletére az Életünk Szerkesztősége különleges lapszámmal lepte meg az olvasóit: a július-augusztusi dupla Életünk a szombathelyi Nagyszálló múltjába, közelmúltjába és jelenébe nyújt betekintést.

A helyi történészek (Pál Ferenc, Horváth József, Mayer László) tanulmányai a korabeli Szombathelyet és a Kovács család életét elevenítik fel, Lőcsei Péter irodalomtörténész a szállónak a város kulturális életében betöltött szerepét mutatja be, Merklin Timea interjúi pedig a közelmúltat villantják fel a szálló egykori alkalmazottainak emlékein keresztül. A lapszám záró anyaga Spiegler Tibor személyes hangú riportja és képriportja a Nagyszálló jelenéről.

A szakértők tanulmányai mellett helyet kaptak a lapszámban korabeli dokumentumok, fotók valamint a sajtó reflexiói a szállóépítésre majd később a szálló életére: ily módon, a Nagyszálló történetén keresztül a szombathelyi, polgári életről is képet ad az Életünk 2015/7-8. száma.