Vakbarát változat |
Betűméret

Képregények felnőtteknek

A szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár felnőtt kölcsönző terében 2017 óta az állományból kiemelve, külön polcon találhatók a felnőtteknek szóló képregények. A gyermekkönyvtárban már korábban bevetett gyakorlat volt a képregények és mangák kiemelt elhelyezése. Az egyre több, felnőtt korosztálynak szóló képregény érkezése adta az ötletet, hogy legyen egy tematikus polc a felnőtt térben is, a hírlapolvasó mellett.
Szépen mutatja a magyar könyvkiadás tendenciáit, hogy, ma már egy teljes könyvespolcot elfoglalnak ezek a kötetek.
 
A könyvtárunkban is elérhető képregények változatos zsánerekbe tartoznak: megvannak a tipikus szuperhősös képregények (Marvel, DC, Star Wars,  illetve önálló univerzummal rendelkező történetek, a klasszikus irodalmi műveket feldolgozó darabok, amelyek sosem mennek ki a divatból. A legutóbbi ilyen különlegesség a Helikon Kiadónál megjelent 1984, vagy Az ​ötös számú vágóhíd.
Ezenkívül több életrajzi képregény is található – pl.: Craig Thompson: Blankets – Takarók c. darabja, ami egy amerikai fiú felnövéstörténete. De Anne Frankról, vagy az iráni Marjane Satrapiról is olvashatunk, utóbbi műve remek betekintést ad egy iráni kislány gyerekkorába.

Vannak olyan képregények, amelyek lenyűgöző látványvilággal és egyedi történetmeséléssel rendelkeznek, ezek már amiatt is felnőtt olvasóknak szólnak, mert erőszakos jeleneteket tartalmazhatnak, vagy olyan bonyolultságú viszonyokat, történetet dolgoznak fel – erre jó példa Marjorie Liu Monstress-sorozata vagy Alan Moore V ​mint vérbosszú (ebből készült film), vagy a Watchmen.

Ahogy a felnőtt kölcsönző térben a szép- és szórakoztató irodalomban, úgy a képregények között is található néhány ifjúsági darab, mint például az egyedi hangulattal rendelkező Nimona vagy a Cserkeszterek.  
Több olyan kötetünk is van, amelyből már készült tv-sorozat, ezeket is jó szívvel ajánlom a két évad között. Ilyen a Vaják-sorozatból készült képregények, vagy a Locke and Key, melyet Joe Hill (Stephen King fia) jegyez.

Azoknak is tudunk ajánlani kedves, humoros köteteket, akik nem akarnak sokat olvasni – ilyen az internetről biztos sokak által ismert Sarah Andersen Felnőni kiábrándító sorozata, vagy a nagyon hasonló Szerelmes pillanatok Catana Chetwynd-től.
 
A képregények olyan egyedi szórakozási formát nyújtanak, amelyben az olvasó képzeletét segítik az illusztrációk, de a történet befogadása nagyban függ szövegértési készségeinktől. Az alkotóknak ügyesen kell tömöríteniük a szövegeket, hogy szinte csak párbeszédek és a látványvilág által felépülhessen a cselekmény.
Egy-egy jó képregény elindíthat egy gyereket, kamaszt, de felnőtteket is az olvasás útján.

2023. április 19.