Vakbarát változat |
Betűméret

Hímesre írva | tojásírás bemutató és foglalkozás

2024. március 16. 10:00

BDK Gyermekkönyvtára

Gajdos Zsuzsanna tojásíró népi iparművészt már jól ismeri a Berzsenyi Dániel Könyvtár közönsége. Szinte már hagyomány, hogy húsvét előtt útmutatásait követve közösen próbáljuk ki a tojásírás művészetét a gyermekkönyvtár hangulatos terében összegyűlve. Idén sem lesz ez másként. 2024. március 16-án szombaton 10 órától szeretettel várjuk a gyerekeket és a felnőtteket is! Próbálják ki ezt a különleges, hagyományos népi technikát!

Kérjük, hogy azok, akik szeretnék saját kezűleg is kipróbálni a tojásírást, hozzanak magukkal kifújt vagy főtt tojást. Minden egyéb eszközt és anyagot biztosítunk.

Kedvcsináló képek egy korábbi foglalkozásról:
    
 

"Gajdos Zsuzsanna vagyok, hímes tojás készítő népi iparművész. Hagyományos viaszos tojásírási technikával dolgozom, ami azt jelenti, hogy forró viaszba mártott íróka segítségével írom meg a hímes tojásokat, melyeket ezután megfestek. Több tájegység mintakincse köszön vissza a hímeseimről. Található köztük: kárpátaljai, gyimesi, felvidéki és dunántúli is. Minden hímesben igyekszem megőrizni az őseinktől örökölt hagyományokat, de egy picit rajta hagyni a mintákon a saját ízlésvilágomat is.  Már legalább 10 éve írok tojást, autodidakta módon tanultam meg egy újság lapjairól, de nagyon hamar szerelemmé nőtte ki magát ez a hobbi. 4-5 éve foglalkozom komolyabban a hímesekkel, aminek köszönhetően 2019-ben megkaptam a népi iparművész címet és még ugyanezen év augusztusában Népművészet Ifjú Mestere lettem."
 
A tojásfestés az egyik legkönnyebben művelhető néphagyomány, hiszen mindenki ismeri... A gyerekek különösen fogékonyak, magával ragadja őket ez a tevékenység, ahogy melegítik a viaszt a láng fölött, ahogy kézbe veszik az írókát, ami számukra nem megszokott eszköz. A leghiperaktívabb gyerek is képes órákig foglalkozni vele. Ha megtanulják és megszeretik, később sem hagyják veszni, így élhet tovább ez a szép hagyomány.
A kép és a kiemelt idézet forrása: Savaria Fórum

2024. február 22.