Vakbarát változat |
Betűméret

Űrhajós „invázió” Szombathelyen

55 évvel ezelőtt Alekszej Leonov, 50 évvel ezelőtt A. V. Filipcsenko, 35 éve pedig Oleg Grigorjevics Makarov szovjet űrhajósok látogattak városunkba.
 
1966. április 5-én Szombathelyen járt a Voszhod–2 űrhajó utasa, Alekszej Leonov alezredes. Igazi „sztárhoz” méltó fogadtatásban részesült a helyi reptéren (ő hajtotta végre 1965március 18-án az első űrsétát) : a repülőgépből kiszállva hatalmas éljenzés és a fényképezőgépek csattogása közepette üdvözölték a megye és a város prominens vezetői. A megyei pártbizottságon tett látogatása után, pontban 14 óra 50 perckor a „kozmosz hőse” városnéző sétára indult, majd részt vett a tiszteletére szervezett nagygyűlésen. Szombathelyen kultusza is van, hiszen 1963-ban a helyi repülőklub az ő nevét vette fel, látogatásának tiszteletére pedig a 17-es AKÖV (Autóközlekedési Vállalat) tizenöt taxiszerelő szakmunkást tömörítő brigádja cserélte a Harcos nevet Leonov-ra.1971. április 7-én, 50 évvel ezelőtt – szintén a felszabadulási ünnepségekhez kapcsolódóan – A. V. Filipcsenko űrhajósezredest, a Szojuz-7 parancsnokát és B. Ny. Rogyionov professzort, a Szovjet Tudományos Akadémia űrkutatási intézetének osztályvezetőjét köszöntötték a megyeszékhelyen, hasonló külsőségek között. A megyehatáron „Répcelak népe” fogadta őket a megye, a város, a párt és a Hazafias Népfront képviselőivel közösen. A városba érve a pártbizottságon Kovács Antal, az MSZMP Vas megyei Bizottságának első titkára tájékoztatta a vendégeket a megye gazdasági, politikai, társadalmi és kulturális életéről. Ezután városnéző körúton vettek részt, melynek során megtekintették az újonnan felállított Derkovits-sztélét (az emlékmű felavatásáról a Helytörténet a javából sorozat 9. részeként írtunk) az épülő lakótelepen. Ellátogattak többek között Kámán Károly munkás lakótelepi ingatlanába és az 1970-ben átadott megyei könyvtárba is. A tudósításban részletesen olvashatnak az egész napos programról.

Oleg Grigorjevics Makarov 1986. október 17-én látogatott a városba.  Eredetileg a szovjet delegáció tagjaként, az Űrhajósok Nemzetközi Szövetségének Budapesten megtartott II. kongresszusára érkezett, ennek apropóján csak kitérőt tett a megyeszékhelyre.  1973-ban a Szojuz 12. fedélzeti mérnökeként járt a világűrben. Szombathelyen Horváth Miklós, a megyei pártbizottság első titkára fogadta baráti beszélgetésre.

Természetesen a magyar űrhajózás ikonikus alakja, Farkas Bertalan is több ízben járt Szombathelyen, de ezekről az alkalmakról majd máskor írunk, hiszen most nem évfordulósak.

Szemelvények a témáról korabeli lapokból:
Hazánkba érkezett Leonov űrhajós - Vas Népe, 1966. április 3. 1.o.
A kozmosz hőse Szombathelyen - Vas Népe, 1966. április 6. 1.o.
A kozmosz hőse Szombathelyen - Vas Népe, 1966. április 6. 3.o.
Leonov-brigád a 17-es AKOV-nél - Vas Népe, 1966. április 6. 6.o.
Az emberek majd úgy jutnak el a Kozmoszba, mint a Földön bárhova - Vas Népe, 1971. április 8. 1.o.
Filipcsenko és Rogyinov Vas megyében - Vas Népe, 1971. április 8. 3.o.
Űrhajósok három napja Vas megyében - Vas Népe, 1971. április 11. 7.o.

2021. április 10.