Vakbarát változat |
Betűméret

Kemenesaljai Napok Petőfi emlékére

50 évvel ezelőtt, 1973. május 6-20. között, Petőfi Sándor születésének 150. évfordulójára emlékezve rendezték meg a Kemenesaljai Napokat. A programok többsége Ostffyasszonyfához kapcsolódott, ahol az ifjú költő is megfordult 16 éves korában. 1839. májustól szeptemberig rokona, Salkovics Péter földmérnök házában vendégeskedett. A községben már az ünnepségsorozat előtt is állítottak emléket Petőfinek: 1922. november 26-án emléktáblát avattak az iskola falán, valamint a művelődési ház előtt leplezték le Simon Ferenc bronz szobrát 1969. május 4-én.
 
 
Az ünnepségsorozat legfőbb eseményét a költő emlékszobájának megnyitása jelentette a művelődési házban május 6-án. A létesítményt dr. Gonda György, a megyei tanács elnöke avatta fel, majd Pogács Gábor, a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa mutatta be. Az újonnan kialakított emlékhelyen irodalmi és képzőművészeti alkotások, valamint 1848-as környékbeli honvédtisztek személyes tárgyai és korabeli néprajzi, tárgyi emlékek kaptak helyet. Egy újabb szobrot is állítottak az irodalmár tiszteletére: Antal Károly Munkácsy-díjas szobrászművész a helyiek kérésére egy ostffyasszonyfai diófából faragta ki az ifjú költő alakját, amint a Salkovics-ház udvarán lévő nagy malomkőnél ül és verset ír a csöngei Csáfordi Tóth Rózához.
 
Petőfi és kora címmel bélyegbemutatót is rendeztek, később tudományos emlékülésre került sor, amelyen Simon István költő, Fekete Sándor író, Kiss József tudományos kutató és Martinkó András, az irodalomtudományok kardidátusa tartott előadást. A nap zárásaként a celldömölki Liszt Ferenc Vegyeskar és budapesti előadók adtak emlékműsort a forradalmár tiszteletére.
 
Május 12-én névadó ünnepséget tartottak az ostffyasszonyfai általános iskolában, majd emléktáblát avattak a Ragyogó-hídon. Az alkotás Petőfi Sándor és unokatestvére, Orlay Petrics Soma barátságának állít emléket, 1839 nyarán a hídnál volt a találkozóhelyük.
 
Celldömölkön Kardos Ferenc Petőfi ’73 című filmjének díszbemutatóját, valamint a Győri Kisfaludy Színház előadásában Gárdonyi Géza Ida regénye című színművét láthatta a közönség. Szakmai találkozók, kiállítások, hangversenyek és egyéb kulturális programok is színesítették a két hét eseményeit.
 
Források:
Kemenesaljai napok: Petőfi szellemében. In: Vas Népe, 1973. máj. 6. 9. o.
Petőfire emlékezve: megnyitották a Kemenesaljai Napokat. In: Vas Népe, 1973. máj. 8. 3. o.
Petőfi évforduló. Ostffyasszonyfa, 1973. május 6. In: Vasi Szemle, 1973. 4. sz. 546-577. o.
Dala József: Az ostffyasszonyfai diófa. In: Vas Népe, 1988. márc. 12. 5. o.

Kemenesaljai Napok 1973 meghívó

2023. május 26.