Vakbarát változat |
Betűméret

Az intézmény homlokzatára felkerült a tábla: Berzsenyi Dániel Könyvtár

Az 1940-es években a szombathelyi könyvtár egyre súlyosabb gondokkal küzdött: veszélybe került a működőképessége és a gyűjtemény gyarapítása is egyre nehézkesebbé vált. 1945 után a háborús károk helyrehozatala és a működés újraindítása volt a legfontosabb. 1949. áprilisban visszaköltözött a múzeum épületébe, fele alapterületre, így nem csodálkozhatunk azon, hogy alig egy év múlva „tovább kellett állnia” a Sztálin u. 23. sz. (ma Széll Kálmán u.) alá. 1949. februártól 1950. július 4-ig a szolgáltatás szünetelt, majd 1950. július 4-én megnyílt a Városi Könyvtár.
1951. december 21-én ismét költözni kényszerült a könyvtár, ezúttal a Köztársaság tér (ma Fő tér) 14. sz. alatt kapott helyet. Ez az épület végre megfelelő nagyságú volt az állomány elhelyezéséhez, valamint külön olvasótermet, könyv- és folyóirattárat lehetett kialakítani. A szombathelyi körzeti könyvtár és városi könyvtár összevonásával létrejött megyei könyvtárat 1952. augusztus 17-én avatták fel ünnepélyes keretek között.
1956. október 13-án meghitt, családias eseményre került sor: a megyei könyvtár felvette Berzsenyi Dániel költő nevét. A protokoll vendégek között ott volt Tóth Dezső, a megyei pártbizottság első titkára és Mihályi Imre, a Népművelési Minisztérium Könyvtári Főosztályának vezetője. Az intézmény homlokzatára felkerült a tábla: Berzsenyi Dániel Könyvtár. A közreadott cikkben a teljes névadási ceremóniáról olvashatnak.Szemelvény a témáról egy korabeli lapból:
Berzsenyi Dánielről nevezték el a Szombathelyi Megyei Könyvtárat – Vasmegye, 1956. október 14. 6.o.
 

2021. október 13.