Vakbarát változat |
Betűméret

Az aprónyomtatványoktól Almásy László Ede pilótafényképéig

Öt évvel ezelőtt, 2016. október 6-án alakult meg a Berzsenyi Dániel Könyvtár helytörténeti klubja.

Régóta dédelgetett álma volt a Berzsenyi Dániel Könyvtárnak egy helytörténeti klub megalakítása. Az évek során rengeteg sikeres kiállítást, tanácskozást szervezett az intézmény város- és megyetörténeti témában. Ezeknek a programoknak a látogatottsága egyértelműen azt bizonyította, hogy van érdeklődés a helytörténet iránt. 2016. október 6-án került sor a klub megalakítására. Az első előadó Spiegler Tibor helytörténész, magángyűjtő volt, aki azóta is tevékenyen vesz részt a klub szervezésében. Az alakuló ülésen 73 személy csatlakozott a közösséghez.

A klubnak bárki (magánszemély vagy közösség) tagja lehet, akit érdekel Szombathely és Vas megye története. Az összejövetelek havonta kerülnek megszervezésre. Tagdíj, kötöttség nincs, csak jó társaság, érdekes előadások és közös programok.

A tagság rendszeres tájékoztatást kap a Vas megyei vonatkozású, a könyvtár állományába újonnan bekerült dokumentumokról, az intézményi és társintézményi rendezvényekről. A tagok beleszólhatnak a programok tematikájába, javasolhatnak előadókat, akiket szívesen meghallgatnának, sőt maguk is bemutathatják gyűjteményüket, vasi vonatkozású „kincseiket", kutatásaikat. A könyvtár a klub programjaival segíti a forrás- és helytörténeti kutatást, a rendezvények továbbá hozzájárulnak az intézmény helyismereti gyűjteményének minél szélesebb körben való bemutatásához is.

A könyvtár legfőbb célja egy lokálpatrióta közösség létrehozása volt, egy platform megteremtése, ahol a helytörténet iránt érdeklődők rendszeresen találkozhatnak. Elértük-e célunkat? Jelenleg a taglétszámunk (levelezőlistára feliratkozottak száma) 230 fő. Az elmúlt öt év alatt 19 előadást, 5 kiállítást, 28 várostörténeti, helytörténeti sétát, 15 társintézményi látogatást, 4 kerekasztal-beszélgetést tartottunk, nagy sikerrel. A rendezvényeinken közel 3000 ember vett részt. Vendégeink voltak: Némethné Ódor Edit, Torjay Valter, Feiszt György, Orbán Róbert, Hideg István, Nagy Ildikó, Merklin Tímea, Melega Miklós, Halmágyi Miklós, Bajzik Zsolt, Masszi Ferenc, Pintér Bálint, Kiss Gábor, Spiegler Tibor, Benkő Sándor, Mayer László, Pál Ferenc, Gráfik Imre, Várnainé Balogh Beáta, Illés Péter, Lovass Tibor, Boros Ferenc, Horváth Zoltán, Egyed László, Jagadics Péter, Tangl Balázs, Sánta Sára és Kánya László.
Köszönjük!

2021. október 27.