Vakbarát változat |
Betűméret

„A maga faragta ember”

Dési Huber István festő- és grafikusművész 1895. február 6-án született Nagyenyeden. Édesanyja korán meghalt, a család széthullott. Anyagi okok miatt nem tanulhatott tovább, már gyermekként is alkalmi munkákból élt. 1914-ben katonának jelentkezett, a fronton kezdett rajzolni. A háború után rövid időre visszatért Erdélybe: Désen rajziskolába járt, ugyanakkor arany- és ezüstművességgel foglalkozott apja műhelyében. 1921-ben Budapestre költözött, különböző szabadiskolákban, önképzéssel tanult rajzolni, festeni. 1924-1927. között Olaszországban dolgozott ezüstművesként, majd visszatért Magyarországra, ahol haláláig, 1944. február 25-ig élt és alkotott. A Fiumei sírkertben helyezték örök nyugalomra.
 
1976. július 30-án, 45 évvel ezelőtt emlékére múzeum nyílt Szombathelyen. A Dési Huber István Emlékmúzeum létrehozására egy már meglévő épület – az 1967. augusztusban átadott Derkovits Gyula Emlékmúzeum (Vorosilov u. 4.; ma Mátyás király u.) – kibővítésével került sor. Az eredetileg három helyiségből álló emlékház kibővült egy kiállító helyiséggel, az épület bal szárnyában pedig négy termet alakítottak ki a Dési Huber-anyag elhelyezésére. A Derkovits Gyula szülőházában kialakított múzeumban a két nagy proletárfestő életműve mellett a Savaria Múzeum teljes képzőművészeti anyaga is helyet kapott az önálló képtár megépítéséig.

Az emlékmúzeum anyagát a festőművész özvegye, Dési Huber Istvánné bocsátotta a múzeum rendelkezésére, hogy a hagyaték állandó helyet kapjon. Az életművet – nagysága miatt – több etapban kívánták bemutatni a közönségnek. A megnyitó alkalmával összeállított Dési-tárlatot Rádai Ida rendezte, az emlékmúzeumot pedig dr. Aradi Nóra, a MTA művészettörténeti kutatócsoportjának igazgatója nyitotta meg.

Dési Huber István életműve 1985. február 20-án átkerült az újonnan megnyílt képtárba. Az egykori múzeumépület jelenleg a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeumhoz tartozik, raktárként funkcionál.

Az 1980. november 14-én iskolaavató és névadó ünnepséget tartottak a KISZ-lakótelepen, azóta a városrész oktatási intézménye a festő- és grafikusművész nevét viseli. Portréja – Vilt Tibor Kossuth-díjat szobrászművész alkotása – 1981. október 3-a óta díszíti az iskola auláját.Szemelvények a témáról korabeli lapokból:
Megnyílt a Dési Huber emlékkiállítás Szombathelyen – Vas Népe, 1975. május 17. 1.o.
Emlékmúzeum Dési Huber István hagyatékának – Vas Népe, 1976. március 25. 5.o.
Dési Huber Emlékmúzeum – Vas Népe, 1976. július 18. 1.o.
Megnyílt a Dési Huber István Emlékmúzeum – Vas Népe, 1976. július 31. 1.o.
Dési Huber István emlékmúzeumában – Vas Népe, 1976. augusztus 15. 5.o.
A maga faragta ember – Vas Népe, 1980. február 3. 5.o.

2021. augusztus 13.