Vakbarát változat |
Betűméret

Hangszer vagy műtárgy? | zeneműtári találkozások

2023. október 04. 17:00

BDK, Médiatár és nyelvi részleg

Dr. Kalló Zsolt hegedűművész, főiskolai tanár, a Capella Savaria művészeti vezetője és
Feriencsik László fagottművész hangszertörténeti bemutatója
 
Moderátor: Zoványi Ibolya könyvtáros
 
Az 1981-ben Szombathelyen megalakult Capella Savaria a legrégebbi, korhű hangszereken játszó kamarazenekar Magyarországon. Céljául tűzte ki a barokk és a klasszikus zene korhű előadását, felhasználva a kor dokumentumait. Hangszereik 18. századi mesterek eredeti munkái, vagy ezek másolatai.

Előadásukban kamara és zenekari darabok, operák, oratórikus művek hallhatók. Közel 90 hanglemezük készült, melyek közül öt elnyerte az „Év hanglemeze” díjat. Felvételeik nagy része világelső felvétel, ezért ezek zenetörténeti jelentőségét nemzetközi szinten is elismerik. 2006-ban a Prima Primissima Díj szakmai és közönségdíjat is a Capella Savaria nyerte el Vas megyében. A zenekar fennállásának 40. évfordulóján, 2021-ben Händel Theodóra című operáját mutatták be. A kanadai Opus Magazine így méltatta az együttest: „Európa egyik legjobb zenekara”.

Dr. Kalló Zsolt 1992-től az együttes koncertmestere, 1999-től művészeti vezetője is. 1990-ben kitüntetéssel végzett a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián. Bejárta a világot több rangos kamaraegyüttes koncertmestereként, de szólistaként is ismertté vált TV-, rádió- és CD-felvételein keresztül. 2019-ig a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium tanára, jelenleg a győri Széchenyi István Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézet docense. 2014-ben Liszt-díjjal tüntették ki. 2022-ben Magyarország Érdemes Művésze-díjban részesült.

Feriencsik László fagottművész, a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium tanára.
A Zeneműtári találkozások keretében az együttes két művészével beszélgetünk a régi zene varázsáról, a korhű és korabeli hangszerekről, a hangszer vagy műtárgy dilemmájáról. A rendhagyó hangszertörténeti programon vendégeink bemutatják saját hangszereiket, s a résztvevők örömére meg is szólaltatják azokat.
 
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Facebook esemény

2023. szeptember 24.