Vakbarát változat |
Betűméret

Fannie Flagg: Sült zöld paradicsom | Olvasókör

2023. január 26. 16:30

BDK, szemináriumi terem

Berzsenyi Dániel Könyvtár olvasókörének következő programján Fannie Flagg Sült zöld paradicsom című regénye kerül terítékre január 26-án.

Evelyn és Mrs. Cleo az idősek otthonában találkoznak. A nyolcvanhat éves Cleot nem hagyta el életkedve, és miközben kalandos sorsának történetét meséli Evelynnek – aki középkorú nőként éppen szétesni látja életét – gondolatban együtt utaznak vissza az 1930-as évekbe, Whistle Stopban, ebbe a zsebkendőnyi kisvárosba, ahol Cleo boldog ifjúkorát töltötte. Itt nyitja meg a Feltételes megálló kávézót két fiatal nő, a vagány, fiús Idgie és a szelíd Ruth, aki erőszakos férjétől, egy rossz házasságból menekül barátnőjéhez. A két nő szerelmes barátsága nem csak a seriff látogatásait vagy a Ku Klux klán kegyetlenkedéseit éli túl, de még a kisváros nyugalmát felkavaró titokzatos gyilkosság felderítésében is fontos szerepet játszik. A válságos gazdasági helyzetben lévő ország eme kicsiny szegletébe beköltözik a boldogság, két barátnő képében, akiktől mindenki kap egy tál meleg ételt, egy jó szót, legyen az az országutak porát koptató csavargó, vagy környékbeli szegény fekete. És ahogy az emlékek felelevenednek, Evelyn élete sem lesz már soha többé ugyanolyan...

Fannie Flagg sikeres színésznő és forgatókönyvíró, akinek romantikus, kifejezetten női olvasóknak szánt regényei rendre felkerülnek a New York Times sikerlistájára, és amelyekből kitűnő mozifilmeket is forgatnak.

”Nagyszerű, hát kell ennél több?” Los Angeles Times - (forrás)

2022. december 09.